Voorbeschouwing: Boels Rental Ladies Tour

Een interessante zesdaagse etappekoers door Nederland. Wieler Revue bespreekt het parkoers en benoemt de belangrijkste k...

Voorbeschouwing: Boels Rental Ladies Tour

Van 29 augustus tot en met 3 september trekt de Women's WorldTour door Nederland. Het is de voorlaatste WorldTour-koers van het seizoen en deze wedstrijd is voor veel toppers een ideale voorbereiding op het wereldkampioenschap. Wie o wie gaan er in de zesdaagse etappekoers op zoek naar de eindzege? En waar is de karavaan allemaal te bewonderen? Wieler Revue praat u bij.

Historie

De Boels Rental Ladies Tour, beter bekend als de Holland Ladies Tour, is Nederlands oudste etappekoers voor hardfietsende vrouwen. Sinds 1998 wordt de wedstrijd verreden en vele grote namen prijken er op de erelijst. De eerste editie werd gewonnen door Elsbeth van Rooy - Vink, en ook ook Leontien van Moorsel, Mrijam Melchers, hebben er mogen winnen. Marianne Vos heeft - misschien niet geheel verrassend - de meeste eindzeges op haar naam staan. Van 2009 tot en met 2012 was zij oppermachtig in de rittenkoers.

Dat de koers aanzien geniet blijkt wel uit het feit dat de wedstrijd is gepromoveerd naar de WorldTour. Het is de derde WorldTour-koers op Nederlandse bodem na de Ronde van Drenthe en de Amstel Gold Race. Het is tevens de voorlaatste wedstrijd om die WorldTour. Daarnaast is de etappekoers zoals gezegd een geliefde opmaat naar het wereldkampioenschap. Vorig jaar reed de Deense Amalie Dideriksen rond in Nederland. Ze won zelfs de openingsrit. Niet veel later won zij in Doha de regenboogtrui. Benieuwd of dat dit jaar ook het geval is.

Dideriksen won vorig jaar de eerste rit.

Laatste tien winnaars

2007: Kristin Armstrong

2008: Charlotte Becker

2009: Marianne Vos

2010: Marianne Vos

2011: Marianne Vos

2012: Marianne Vos

2013: Ellen van Dijk

2014: Evelyn Stevens

2015: Lisa Brennauer

2016: Chantal Blaak

Parkoers

Zes etappes moeten er worden afgewerkt. Een proloog, een tijdrit en vier ritten in lijn. Na een start in Wageningen wordt de race afgesloten met twee heuveletappes in het Limburgse land. In totaal is het 576,9 kilometer lang koers.

Etappe 1: Wageningen TT | 4,3 km

Wageningen is het decor van de proloog. De start wordt gegeven op het 5 Mei Plein, voor het beroemde hotel De Wereld. En de finish ligt een paar meter verderop in de Bevrijdingsstraat. Het rondje loopt vanuit de start op. Het gaat dus zeker ook om goed indelen. De grote favoriet? Annemiek van Vleuten. Ze is een van de absolute specialisten in dit werk en ze rijdt ook nog eens voor eigen publiek.

Etappe 2: Eibergen - Arnhem | 132,8 km

Goed, het zijn niet de Limburgse heuvels, maar vlak is het allerminst in de finale van de tweede etappe. Vanuit Eibergen gaat het richitng Nationaal Park Veluwezoom om uiteindelijk in Arnhem uit te komen. In Arnhem moet er op de plaatselijke omlopen nog geklommen worden. De finishlijn is getrokken op de oever van de Nederrijn. Een massasprint? Misschien. Maar de finale nodigt wel uit tot aanvallen.

Etappe 3: Roosendaal TT | 16,9 km

Dag drie brengt de tweede en laatste tijdrit van de ronde. Vanuit de start in het Brabantse Roosendaal gaat het langs de Nieuwe Roosendaalsche Vliet richting Oud Gastel. Het is een heen-en-weertje, want de finish ligt weer in Roosendaal. Veel rechte stukken, een paar bruggen. Mooi voor de tempobeulen?

Etappe 4: Gennep - Weert | 121,4 km

Op dag vier trekt de karavaan naar Limburg. Nee, de steile heuvels bewaren we nog even voor de laatste twee ritten. Vandaag is het woord vermoedelijk nog aan de sprinters. In Weert wachten drie lokale omlopen op de meute. Op de Wilhelminasingel mogen de snelle vrouwen uitmaken wie de vierde rit wint.

Etappe 5: Stramproy - Vaals | 141,8 km

Klimmen! Na de start in Stramproy volgt de karavaan de loop van de Maas voor de Limburgse heuvels worden opgezocht. Maar vanaf Meersen gaat het los. Tien beklimmingen krijgen de rensters voor de kiezen. De bekende helling in het Vijlenerbos zal een allesbepalende rol spelen daar deze in de absolute finale ligt. De meet ligt in Vaals. Met twee bochten in de laatste honderden meters is het ook daar nog oppassen geblazen.

Etappe 6: Sittard - Sittard | 159,7 km

Het Tom Dumoulin Bike Park is opnieuw het decor voor de finish van een wielerwedstrijd op het hoogste niveau. Na de Hammer Series en de Eneco Tour komt nu ook de laatste etappe van de Boels Rental Ladies Tour aan op de veilige wieleromgeving. Dat gebeurt na 159,7 kilometer, waardoor deze laatste etappe de langste wedstrijd van het jaar is. Op driehonderd meter na wordt de maximale afstand van 160 kilometer gehaald.

En alsof dat al niet erg genoeg is moet er ook nog flink geklommen worden. In de drie omlopen van 47 kilometer zijn steeds vijf beklimmingen te overwinnen. De Watersley, Schatsberg, Visweg en de Snijdersberg zijn zeker niet de zwaarste beklimmingen van Limburg, maar ze zullen ongetwijfeld voor een schifting zorgen. 

Na de laatste heuvel gaat het weer richting Sittard. Een ommetje van goed twee kilometer over het Tom Dumoulin Bike Park maakt een einde aan de rittenkoers. De laatste meters lopen nog vervelend op, dus het is voor de rensters zaak om goed te timen als het een sprint wordt. Die sprint zou immers zomaar nog over winst of verlies kunnen beslissen. 

Favorieten

De topfavoriet heet Ellen van Dijk. De twee tijdritten zijn zeker niet in haar nadeel en ook in de heuvelachtige ritten is Van Dijk in staat om de besten te volgen. En op een goede dag kan ze ze allemaal kloppen. In Noorwegen liet Van Dijk recentelijk zien dat het met de vorm wel goed zit. Gaat ze die vorm ook al verzilveren in deze koers? Goed mogelijk. 

Anna van der Breggen is logischerwijs ook een naam om in de gaten te houden. Ze is nog niet verzekerd van de eindwinst in de Women's WorldTour, maar een goede prestatie hier zou haar definitief de paars gekleurde trui op kunnen leveren. Het sterke Boels - Dolmans, waar Van der Breggen de kost verdient, kan de koers controleren en dicteren. Maar zelfs zonder ploeg zou Van der Breggen bij de topfavorieten horen.

Met wie we ook rekening moeten houden? Annemiek van Vleuten. Ze won de ronde door Nederland nog nooit, maar heeft wel alles in huis om deze wedstrijd te winnen. In Wageningen zal ze op bekend terrein de eerste leiderstrui willen grijpen. In de langere tijdrit in Roosendaal zal de nationaal kampioene in die discipline opnieuw kunnen toeslaan. De vraag is: doet ze dat? En dan is het vervolgens de vraag: wil ze die leiderstrui met hand en tand verdedigen? Als het antwoord twee keer 'ja' is moeten we ernstig rekening houden met het scenario dat Van Vleuten komende zondag op het hoogste treetje staat.

Zijn er ook niet-Nederlandse kanshebbers? Jazeker. Katarzyna Niewiadoma moet in de Limburgse heuvels door niemand worden onderschat, terwijl Lisa Brennauer bijvoorbeeld kan rekenen op haar doorgaans sterke tijdrit. Ook Elisa Longo Borghini moet altijd in de gaten worden gehouden. Kortom: het contingent Nederlanders in de belangrijkste rittenkoers op eigen bodem is zeer sterk, maar we zijn niet zomaar verzekerd van een Nederlandse winnaar. Daar moet nog wel voor worden gekoerst. Gelukkig maar.

Niewiadoma won vorig jaar twee ritten in de Boels Rental Ladies Tour.

*****

Ellen van Dijk

****

Anna van der Breggen, Katarzyna Niewiadoma

***

Annemiek van Vleuten, Chantal Blaak, Lisa Brennauer, Elisa Longo Borghini

**

Elizabeth Deignan, Lucinda Brand, Amanda Spratt, Claudia Lichtenberg - Häusler, Sabrina Stultiens

*

Ann-Sophie Duyck, Christine Majerus, Hanna Solovey, Roxane Knetemann, Rossella Ratto, Thalita de Jong, Tayler Wiles, Linda Villumsen, Janneke Ensing

Foto's: Boels Rental Ladies Tour, Cor Vos