Vuelta vandaag: 2 | Nîmes - Gruissan | 203,4 kilometer

Een massasprint of waaierwerk?

Vuelta vandaag: 2 | Nîmes - Gruissan | 203,4 kilometer

Het startschot is gegeven, BMC Racing Team won de ploegentijdrit van de Vuelta a España. Het is tijd voor het echte werk, langs de Mediterraanse kust in Zuid-Frankrijk. Waar veel Nederlanders vandaag vanuit Spanje via Frankrijk terug gaan richting het thuisland, rijdt het peloton juist naar de Spaanse grens toe. En vakantiegangers weten: het kan vreselijk hard waaien daar aan de kust. Krijgen we een massasprint, of gaat het peloton vandaag lekker waaieren?

Parkoers

Vanuit Nîmes, aan de rand van het natuurpark van de Camargue, zetten we koers richting Spanje. De toeristen die steevast de Costa Dorada opzoeken zullen deze streek op hun duimpje kennen. De hele tweede etappe speelt zich af op zeeniveau; dat op zich is al een grote uitzondering in de Vuelta. Dit schreeuwt om een massasprint.

Maar de gehele rit rijden we langs de mediterrane kust en uit de Tour de France weten we dat het hier kan spoken. Een waaieretappe zou de Spaanse drieweekse meteen op zijn kop zetten. Onderweg zullen de vissershavens van Sète zeer waarschijnlijk aan bod komen vóór het peloton een beetje landinwaarts trekt richting Narbonne.

Daarna stevenen we af op kustplaats Gruissan, dat ligt aan het l’Étang de Gruissan. Grootste  bezienswaardigheid in die plaats is de Toren van Barbarossa. Het is het overblijfsel van een kasteel dat in de 16de eeuw werd neergehaald.

Favorieten

Een sprintersetappe, met of zonder waaier, in de Vuelta: dat is onderhand een zeldzaamheid. Daarom dat het gilde der snelle renners in de Spaanse ronde ook nooit immens groot is en zal zijn. Echter is het net zoals vorig jaar wel erg karig gesteld met de sprinters. John Degenkolb en Sacha Modolo zijn de grootste gevestigde sprintnamen, met Magnus Cort Nielsen als tweevoudig etappewinnaar vorig jaar er kort, of Cort, achter.

Modolo won een rit in de Ronde van Polen

Matteo Trentin bewees in de Ronde van Burgos snel te zijn, waar Juanjo Lobato dat in de Tour de l'Ain deed. De Belgen hebben met Jens DebusschereTom van Asbroeck en Jonas van Genechten hete ijzers in het vuur in dit peloton en wat dan te denken van Edward Theuns. De kersverse aanwinst van Team Sunweb moet met Dege zien te regelen wie gaat sprinten.

Theuns zegevierde in de BinckBank Tour

Het mooie aan de Vuelta is dat outsiders favorieten worden in massasprints. Schrijf dus maar één van deze namen op: Søren Kragh Andersen (Team Sunweb), Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Jempy Drucker (BMC Racing Team), Ivan Garcia Cortina (Bahrain Merida), Marco Haller (Team Katusha Alpecin), Daniel Hoelgaard (FDJ), José Joaquín Rojas (Movistar Team), Sebastian Molano (Manzana Postobón) en Michael Schwarzmann (Bora-Hansgrohe).

Onze tip van de dag: Magnus Cort Nielsen.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag via onze Facebook-pagina of via Twitter!

Foto's: Cor Vos & Vuelta a España