Vuelta a España: voorbeschouwing puntenklassement

Wieler Revue blikt vooruit op de strijd om de puntentrui in de Vuelta a España.

Vuelta a España: voorbeschouwing puntenklassement

De 198 renners die komende zaterdag in de Vuelta a España van start gaan strijden niet alleen om etappeoverwinningen en het eindklassement, er wordt elk jaar ook gestreden om het puntenklassement. Uiteraard blikt Wieler Revue vooruit op de strijd in dit prestigieuze nevenklassement. Wie volgt Fabio Felline op als maillot verde?

Historie

Het puntenklassement komt voor het eerst in de geschiedenisboeken van de Vuelta a España te staan in het jaar 1945. Delio Rodríguez pakte de eerste keer het maillot verde, wat vrij logisch was aangezien hij in zijn carrière een totaal van 38 ritzeges pakte in zijn thuisland. Een record, ook niet gek.

Laurent Jalabert en Sean Kelly zijn slokop wat betreft het Spaanse puntenklassement. De Fransman en Ier wonnen het klassement beiden vier maal. Erik Zabel zat hen op de hielen en een nog actieve renner doet dat ook. Alejandro Valverde doet echter door zijn blessures niet mee in Spanje en kan zodoende nog niet op gelijke hoogte komen. El Imbatido stond in totaal tien keer op het puntenpodium.

Vorig jaar ging Fabio Felline Bala Verde (de groene kogel, een vrij tot de verbeelding sprekende naam in deze) voorbij op de voorlaatste dag. De Italiaan verdedigt zijn klassementswinst niet, want hij is niet van de partij. Jos van der Vleuten (1965), Jan Janssen (1966 & 1967) en Bauke Mollema (2011) zijn de Nederlanders die het puntenklassement ook wonnen.

Laatste tien winnaars

2007: Daniele Bennati

2008: Greg van Avermaet

2009: André Greipel

2010: Mark Cavendish 

2011: Bauke Mollema 

2012: Alejandro Valverde

2013: Alejandro Valverde

2014: John Degenkolb

2015: Alejandro Valverde

2016: Fabio Felline

Felline droeg vorig jaar maar één dag groen: de laatste dag.

Reglement

Het werkt heel makkelijk in de Vuelta a España: iedere etappe worden hetzelfde aantal punten weggegeven. Dat zorgt ervoor dat we maar twee lijstjes hoeven te maken.

Tussensprint:

4 - 2 - 1

Etappe:

25 - 20 - 16 - 14 - 12 - 10 - 9 - 8 - 7 - 6 - 5- 4 - 3 - 2 - 1

Geld

In totaal wordt er voor €606.060,- aan prijzengeld weggegeven voor de etappes zelf. Tel daarbij op €18.000,- voor het eindklassement in de puntenrangschikking en €15.675 voor de tussensprints en het geld wat gepaard gaat met de sprintpunten komt neer op €639.735,-.

Favorieten

Geen Alejandro Valverde in La Vuelta, dus geen topfavoriet. Of toch wel? Zijn Franse protegé heet Julian Alaphilippe. Moet gezegd, de puncher van Quick-Step Floors klimt niet even goed als Valverde dat in zijn beginjaren deed, maar met de frisheid - Alaphilippe moest door blessures een groot deel van het seizoen missen - kan de Fransman een gooi doen naar groen.

Voor de rest is het kijken naar sprinters die een klim goed kunnen overleven en de klassementsrenners zelf. Komen we snel uit bij John Degenkolb, die een goede band heeft met de Vuelta. Kan hij zijn sprintersbenen van weleer eens terugvinden? Wellicht kan José Joaquin Rojas bij afwezigheid van Valverde een gooi doen naar groen.

Daarna wordt het al gauw kijken naar klassementsrenners. Chris Froome is daarvan degene die zich altijd het best plaatst. In zijn kielzog kunnen we Esteban Chaves als optie opschrijven, maar hoe is de vorm van de Colombiaan? Fabio Aru, Romain BardetAlberto ContadorSteven KruijswijkRafal MajkaVincenzo Nibali en Ilnur Zakarin zijn namen die ook kort zullen staan, maar zullen zij echt met groen er vandoor gaan?

*****

Julian Alaphilippe

****

John Degenkolb & Chris Froome

***

Fabio Aru, Esteban Chaves & Vincenzo Nibali

**

Romain Bardet, Alberto Contador, Steven Kruijswijk & Magnus Cort Nielsen

*

Wilco Kelderman, Sacha Modolo, Matteo Trentin, Adam Yates & Ilnur Zakarin

Foto's: Cor Vos