Na twee spectaculaire koersen in Zweden trekt circus Women's WorldTour een paar honderd kilometer naar de noordwesten. Van donderdag tot en met zaterdag wordt er in het uiterste zuidoosten des lands gestreden om de eindzege in de Ronde van Noorwegen voor vrouwen. Wieler Revue kijkt naar de etappes van de vierdaagse en bespreekt daarnaast de voornaamste kanshebbers.
Historie
De Ladies Tour of Norway bestaat nog niet lang. Sterker nog; dit is pas de vierde editie. De koers heeft een enorme groei doorgemaakt en werd daarvoor dit jaar beloond met de WorldTour-status. De wedstrijd hebben we trouwens te danken aan een dame die ook van start zal gaan in de etappekoers. Weet u wie? Ze komt hieronder als eerste over de streep in de slotrit van de Healthy Ageing Tour van dit jaar.
De vader van Emilie Moberg (renster bij Hitec Products en één van de beste Noorse rensters) heet Roy en is mede-eigenaar van een groot bedrijf in de Noorse grensplaats Halden. Hij vond het jammer dat er geen vrouwenkoers op hoog niveau werd georganiseerd in Noorwegen. Samen met een groepje enthousiaste plaatselijke wielerfans stampte hij in 2014 de eerste editie van de Ladies Tour of Norway uit de grond met Halden als epicentrum.
De 2.2-koers werd direct een daverend succes. Anna van der Breggen won een rit en het eindklassement. Marianne Vos won twee ritten. Een van de ritten was de proloog. Na afloop van die voor Vos zo succesvolle proloog werd deze legendarische wielerfoto gemaakt. Het leverde broer Anton Vos een nominatie voor de Zilveren Camera op. Je kunt slechter beginnen.
In 2015 wordt de etappewedstrijd gewonnen door Megan Guarnier. Het is voorlopig de enige niet-Nederlandse op de erelijst, want een jaar later werd de inmiddels tot categorie 2.1 verheven koers gewonnen door Lucinda Brand. En Emilie Moberg? Die deed het ook niet onaardig. Twee jaar geleden werd ze derde in de slotetappe, met aankomst in het door haar zo geliefde Halden. In 2016 hoefde ze alleen Anouska Koster maar voor zich te dulden in de laatste rit.
En dit jaar heeft de Noorse wedstrijd weer een forse stap gezet. Niet alleen is de koers gepromoveerd naar de WorldTour, ze is ook nog eens een dag langer dan voorgaande jaren. Daarnaast is de wedstrijd voor het eerst over de hele wereld live te zien. Maar daarover later meer. Laten we eerst eens een blik werpen op het parkoers.
Parkoers
Van 17 tot en met 20 augustus wordt er gestreden om de eindzege. Een proloog en drie ritten in lijn. Pure klimmers komen hier niet aan hun trekken, maar het worden als het goed is wel vier interessante koersdagen. Na de opener in Halden trekt de karavaan op de tweede dag van de ronde naar Mysen. Een dag later is het toeristisch aantrekkelijke Fredrikstad aan de beurt. In de slotrit rijdt het peloton geruime tijd door Zweden, maar de finish van de vierdaagse ligt weer in Halden.
Proloog: Halden | 3,4 kilometer
Halden is ook dit jaar de plaats waar de Ladies Tour of Norway begint en eindigt. Halden is onder andere bekend van haar rock festival, maar ook een treffen met vele honderden Amerikaanse auto's. Maar ook de historische Fredriksten vesting is zeker de moeite van het bezoeken waar. Het parkoers van de proloog is simpel: het is eigenlijk een heen-en-weertje. De start ligt op het centrale plein van de stad. Na een bezoek aan de haven en het oversteken van de Tista maken de rensters rechtsomkeert; zelfde weg terug. Finish ligt aan de jachthaven van de stad. De verschillen zullen hier niet groot zijn, maar de vlakke proloog geeft wel een goede indicatie.
Etappe 1: Halden - Mysen | 105 kilometer
Vanuit Halden gaat het in Noordelijke richting. Het is een rit waar de natuurliefhebber zijn of haar hart helemaal kan ophalen. Uitgestrekte meren, typische bossen; het komt allemaal voorbij. De finish ligt in Mysen, zo op het oog niet echt een heel belangrijke stad. De stad viert dit jaar haar twintigste verjaardag. Een schril contrast met Halden, dat een belangrijke rol speelde in de Scandinavische geschiedenis. Toch is Mysen in de Ladies Tour of Norway vandaag de belangrijkste plek.
Het is een korte rit, en echt lastig is het ook niet. Een kort klimmetje zit in het afsluitende rondje, dat de rensters drie keer moeten afleggen. Het rondeboek maakt daarnaast ook melding van een stukje gravel in het circuit. Het loont dus zeker de moeite om nog even goed naar afsluitende circuit te kijken.
Etappe 2: Sarpsborg - Fredrikstad | 140,4 kilometer
Geloof het of niet: de startplaats van de tweede etappe is ooit de belangrijkste plaats in Noorwegen geweest. Van 1016 tot 1028 was dit de hoofdstad van het land. Momenteel is het een stad met zo'n 50.000 inwoners met de rivier de Glomma als levensader. Die rivier komen we later in de etappe trouwens ook weer tegen.
Finishplaats Fredrikstad is een bekende plaats voor toeristen die een rondreis door Scandinavië maken. De stad is in 1567 gesticht door Koning Fredrik II. Een vestingstad verrees aan de oevers van de langste rivier van Noorwegen. De oude stad is prachtig bewaard gebleven en een bezoekje aan de vesting mag dan ook zeker niet ontbreken. Maar voor de rensters zit dat er pas na de etappe in. Want zij moeten in een nieuwer deel van de stad nog strijden om de ritzege. Op het programma staan drie plaatselijke rondes. De finish ligt aan de rivier, met uitzicht op de vestingstad. Maar tijd om even naar de oude stad te gluren zal voor de rensters niet mogelijk zijn. Koersen moeten ze.
Etappe 3: Svinesundbrug - Halden | 156,6 kilometer
De laatste etappe wordt mede mogelijk gemaakt door de nieuwe reglementen van de UCI. In de regels staat sinds dit jaar namelijk dat een vrouwenkoers nu maximaal 160 kilometer lang mag zijn in plaats van de eerder gebruikelijke 140 kilometer. Het startschot wordt gegeven op de Svinesundbrug. Alleen dat is al bijzonder, maar het is ook nog eens de grens tussen Noorwegen en Zweden. De Ladies Tour of Norway gaat in deze afsluitende etappe voor een groot deel over Zweeds grondgebied.
Na zeventig glooiende kilometers staat er een 7,5 kilometer lange gravelstrook op het programma. Nu zijn dit geen stroken zoals je ze bijvoorbeeld ziet in de Slag om Norg en de Strade Bianche, maar het is wel vervelend.
De finale vindt weer plaats in Halden. De finish vinden we op exact dezelfde plaats als in de proloog. Lekker makkelijk. Maar, dat is het slotcircuit allerminst. Het is namelijk draaien en keren. Dit is een rit waarin er nog flinke verschillen kunnen ontstaan.
Favorieten
In deze ronde kunnen veel rensters met de uiteindelijke zegebloemen gaan lopen. Wat moet de eindwinnaar kunnen? Een aardige proloog is handig, maar het lijkt ook een ronde waar de sprinters wel aan hun trekken zullen komen. Daarnaast leent het parkoers zich voor een agressieve wedstrijd. De verschillen zullen vermoedelijk klein zijn tot in de slotrit en dat maakt het ook een aangenaam tactisch spel.
De winnares van afgelopen weekend - Lotta Lepistö - komt hier ook aan de start. Ze kan een goede proloog rijden, maar heeft daarnaast natuurlijk vooral een vlijmscherpe sprint. Daarnaast kan ze de wat zwaardere parkoersen ook goed aan, wat absoluut geen nadeel is. In haar voorbereiding op het wereldkampioenschap in Bergen (ze geeft zichzelf absoluut een kans) is dit een mooie ronde om nog wat aan haar vorm te schaven.
Boels - Dolmans laat oud-winnaars Guarnier en Van der Breggen thuis, maar desondanks heeft de formatie niet een gebrek aan kwaliteit. Amalie Dideriksen, Christine Majerus, en de Nederlandse troeven Chantal Blaak en Amy Pieters zouden in principe deze ronde allemaal kunnen winnen. Maar ook Team Sunweb mag niet worden onderschat. Hoewel de winnaar van vorig jaar noodgedwongen thuis moet blijven, zou de tandem Ellen van Dijk - Leah Kirchmann heel gevaarlijk kunnen zijn.
Tot slot kunnen we ook bij deze rittenkoers niet om Marianne Vos heen. De uitleg hierbij is eigenlijk niet nodig. Vos heeft namelijk alle kwaliteiten in huis om deze koers te winnen. Voor een beetje proloog draait ze haar hand niet om, de sprints kan ze winnen en daarnaast is ze niet bang om aan te vallen. Kortom: alles wat je nodig hebt in deze ronde.
*****
Marianne Vos
****
Lotta Lepistö, Leah Kirchmann
***
Christine Majerus, Ellen van Dijk, Jolien D'Hoore
**
Chantal Blaak, Janneke Ensing, Cecilie Uttrup Ludwig, Katarzyna Niewiadoma
*
Emilie Moberg, Amalie Dideriksen, Lisa Klein, Chloe Hosking, Gracie Elvin, Tiffany Cromwell, Olga Zabelinskaya, Roxane Knetemann
Uitzending
Op de proloog na worden alle ritten van deze ronde uitgezonden. Het Noorse TV2 zal deze koers in beeld brengen, maar de wedstrijd is ook voor wielerfans buiten Noorwegen te zien op het YouTube-kanaal van de UCI. De uitzending begint vrijdag en zaterdag rond 16.30 uur. Zondag wordt er vroeger gefinisht en begint de uitzending omstreeks 14.30 uur. Alle uitzendingen zullen steeds ongeveer twee uur duren.
Foto's: Ladies Tour of Norway & Cor Vos`