HomeNieuwsEindstreep: met vandaag Tom-Jelte Slagter, Louis Meintjes, Niki Terpstra en Vueltaselecties

Eindstreep: met vandaag Tom-Jelte Slagter, Louis Meintjes, Niki Terpstra en Vueltaselecties

Vandaag in de wielerwereld een hoop Vuelta-selecties, Tom-Jelte Slagter & Niki Terpstra.

In de Eindstreep vatten we samen wat er gebeurd is in de wielerwereld op de desbetreffende dag. Vandaag zijn de hoofdrolspelers Tom-Jelte Slagter, Louis Meintjes en Niki Terpstra. 

Merendeel Vueltaselecties onthuld

LottoNL-Jumbo met zes Nederlanders naar Vuelta

LottoNL-Jumbo heeft zijn selectie voor de Ronde van Spanje bekendgemaakt. Zoals bekend is Steven Kruijswijk de absolute kopman. De Brabander krijgt sterke knechten met zich mee. 

Bij de helpers van Kruijswijk zijn vijf andere Nederlanders, namelijk Daan Olivier, Antwan Tolhoek, Stef Clement, Bert-Jan Lindeman en Koen Bouwman. Voor de eerste twee betekent dat hun debuut in een grote ronde. Verder maken George Bennett, Floris De Tier en Juan José Lobato deel uit van de negenkoppige selectie. Ook de Belg De Tier maakt voor het eerst zijn opwachting in een drieweekse ronde. 

Kruijswijk kende vorig jaar een zeer ongelukkige afloop van de Ronde van Spanje, want de kopman reed tegen een paaltje en moest daardoor de strijd staken. Vooral Lindeman heeft wel goede herinneringen aan de Vuelta, want in 2015 reed hij daar naar zijn mooiste overwinning tot nu toe. 

IJzersterke Orica-selectie in Ronde van Spanje

Orica-Scott zal met een ijzersterke selectie afreizen naar het Franse Nimes voor de start van de Vuelta a España. De drie beste klimmers van het team, Esteban Chaves en de gebroeders Yates, zullen in Spanje op zoek gaan naar eremetaal. 

Naast het drietal is het ook uitkijken naar Jack Haig, die in de Ronde van Polen liet zien over een uitstekend vormpeil te beschikken. De Australiër reed de Ronde van Spanje vorig seizoen ook, maar toen kon hij nog geen potten breken. De ploeg wordt gecompleteerd door Sam Bewley, Magnus Cort Nielsen, Chris Juul Jensen, Svein Tuft en Carlos Verona. 

De Deen Cort Nielsen is de sprinter van het gezelschap. Vorig jaar kende hij zijn absolute doorbraak in Spanje door twee ritten op zijn naam te schrijven. 

Team Sky formeert uitgebalanceerd team rondom Chris Froome

De selectie van Team Sky voor de Vuelta a España is bekendgemaakt. In Nimes zal er een uitgebalanceerd team aan de start staan, dat op alle terreinen uit de voeten zou moeten kunnen. Middelpunt van het Britse team is uiteraard Tourwinnaar Chris Froome. 

De belangrijkste helpers van de Brit voor in het hooggebergte zijn Wout Poels en Mikel Nieve. Daarnaast zouden ook David Lopez, Gianni Moscon en Diego Rosa lang mee moeten kunnen met hun kopman. Voor het vlakke vertrouwt Team Sky op Salvatore Puccio, Ian Stannard en Christian Knees. 

Froome zegt alvast veel vertrouwen te hebben in zijn ploeg. “Ik denk dat we nog nooit met een sterker team naar de Vuelta zijn gegaan”, liet hij weten. Achter Froome heeft Poels een beschermde status. 

Trek-Segafredo vertrouwt op Contador en Degenkolb

Trek-Segafredo vertrouwt de komende Vuelta a España op John Degenkolb en Alberto Contador, die in Spanje aan zijn laatste professionele koers zal meedoen. El Pistolero krijgt dan ook de benodigde helpers met hem mee. 

Contador zal voornamelijk worden bijgestaan door Peter Stetina, Jesus Hernandez, Julien Bernard en Jarlinson Pantano. Voor de relatief eenvoudigere ritten zal Trek-Segafredo John Degenkolb of Edward Theuns uitspelen. De Belg toonde onlangs zijn goede vorm door een rit te winnen in de BinckBank Tour. De sprinters zullen worden geholpen door Koen de Kort en Markel Irizar. 

Contador won in het verleden tot drie keer toe de Vuelta. De laatste keer was in 2014, toen won hij bovendien twee etappes. 

Movistar maakt Vuelta-selectie bekend

Ook Movistar heeft zijn selectie voor de komende Vuelta a España onthuld. De Spaanse equipe vertrouwt voornamelijk op Carlos Betancur en Marc Soler. 

Er zullen vier debutanten aan de start staan in het Franse Nimes: Richard Carapaz, Jorge Arcas, Antonio Pedrero en de genoemde Soler rijden hun eerste grote ronde. De selectie wordt compleet gemaakt door oudgediende Dani Moreno, ex-drager van de rode leiderstrui Ruben Fernandez, Nelson Oliveira en José Joaquin Rojas. 

Naast het dragen van de leiderstrui door Fernandez, hebben ook Moreno en Oliveira eremetaal behaald in de Ronde van Spanje. Moreno won in totaal liefst drie ritten, terwijl tijdrijder Oliveira in 2015 met een indrukwekkende solo zijn hoogtepunt beleefde. 

Alle ballen op Nibali bij Bahrain-Merida

Bahrain-Merida heeft zijn selectie voor de Ronde van Spanje geopenbaard. De Bahreinse formatie trekt met zes Italianen naar Nimes voor de start van de Vuelta. Absolute kopman is zonder twijfel Vincenzo Nibali, in 2010 de beste in Spanje. 

Om dat weer te bewerkstelligen krijgt De Haai van Messina hulp van onder anderen zijn broertje Antonio en meesterknechten als Giovanni Visconti en Franco Pellizotti. Domen Novak, Javier Moreno, Ivan Cortina, Manuele Boaro en Valerio Agnoli vervolledigen de selectie. 

De laatste keer dat Nibali deelnam aan de Vuelta was allerminst succesvol, want in 2015 werd hij gediskwalificeerd doordat hij zich liet terugbrengen tot de groep der favorieten door aan de ploegleidersauto te hangen. 

Zakarin speerpunt bij Katusha Alpecin

Ilnur Zakarin moet Katusha Alpecin in de Vuelta a España prestaties schenken. De Russische klimmer is het absolute speerpunt in een team vol met nationaliteiten. 

Zakarin zal in de bergen als het goed is worden bijgestaan door zijn landgenoot Matvey Mamykin, Rein Taaramäe, Alberto Losada en José Gonçalves. Die laatste zou ook zelf nog weleens verrassend uit de hoek kunnen komen, want de Portugees zegevierde dit seizoen al in de Ster ZLM Toer. 

De andere renners in het team zijn: Sven Erik Bystrom, Maxim Belkov, Marco Haller en Michael Morkov. Die laatste won in 2013 de zesde rit, doordat Fabian Cancellara zijn tijdritconcurrent Tony Martin in extremis terughaalde. 

Meintjes en Costa moeten UAE Emirates succes bezorgen

Ook UAE Emirates heeft zijn team voor de Vuelta a España rond. De ploeg uit Abu Dhabi richt zich op zowel het rijden van een algemeen klassement als het behalen van ritzeges. 

Die eerste taak wordt in handen gelegd van Louis Meintjes en Rui Costa. Sportdirecteur Simone Pedrazzini op de site van de ploeg: “Meintjes en Costa streven naar een top-10 plaats in het eindklassement. In de bergetappes vertrouwen we op Darwin Atapuma en Jan Polanc en in de sprint gaan we voor Sacha Modolo. Zij zullen allen een etappezege najagen.”

Daarnaast zijn ook Federico Zurlo, Matej Mohoric, Anass Ait El Abdia en Prezemyslaw Niemiec opgenomen in de selectie. 

Sterke BMC-selectie in Ronde van Spanje

BMC heeft zijn selectie voor de Vuelta a España op papier. Het Amerikaanse team heeft een team samengesteld dat veel verschillende kanten op kan. 

Sportdirecteur Yvon Ledanois: “We trekken richting de Vuelta a España met een van de sterkste selecties uit de recente jaren. We hebben verschillende doelen in de ronde. Ten eerste is de ploegentijdrit in Nimes een groot doel voor ons. Ploegentijdritten zijn altijd belangrijk voor BMC, maar hier in de Ronde van Spanje betekent dat ook nog dat je de drieweekse ronde met een goede moraal en motivatie begint.”

Ook een goed algemeen klassement wordt nagestreefd door BMC. “Daarvoor kunnen verschillende renners meedoen, zoals Tejay van Garderen, Nicolas Roche en Samuel Sánchez. Deze renners zijn erg gemotiveerd om een goed resultaat in het algemeen klassement te behalen. We willen vooral een agressieve koersstijl zien en met renners als Damiano Caruso, Alessandro De Marchi en Rohan Dennis hebben we goede kansen om voor ritzeges te gaan.”

Naast de genoemde namen zullen ook Daniel Oss, Francisco Ventoso en debutant Kilian Frankiny aan de start staan. 

W52/FC Porto heerst in Ronde van Portugal

Amaro Antunes heeft de negende etappe op zijn naam geschreven. De renner van W52/FC Porto kreeg de zege cadeau van zijn teammaat en leider Raul Alarcon. De Spanjaard werd tweede in dezelfde tijd. Nummer drie Krists Neilands moest al anderhalve minuut toegeven op het tweetal.

Het was dan ook W52/FC Porto dat de klok sloeg in de spectaculaire etappe. Er zou zich in de lastige rit een kopgroep vormen van vier renners, waaronder drie van W52/FC Porto. De enige die mee kon in het geweld was Neilands. Maar ook de Let moest uiteindelijk afhaken. De derde renner van het Portugese team, Ricardo Mestre, had ondertussen ook de rol moeten lossen vooraan. 

Dat er een flink tempo gereden werd, bewezen de tijdsverschillen aan de meet. De nummer vier en vijf, Vicente Garcia de Mateos en Rinaldo Nocentini, gaven bijvoorbeeld al bijna vijf minuten toe op het ontketende duo vooraan. Morgen staat er nog een tijdrit op het programma in de Ronde van Portugal, maar Alarcon kan de eindzege amper meer ontgaan. 

Transfernieuws

Meintjes keert terug bij Dimension Data

Louis Meintjes zal volgend seizoen weer voor Dimension Data uitkomen. De Zuid-Afrikaan keert terug na twee seizoenen zijn geluk te hebben beproefd bij Lampre-Merida en UAE Emirates Team. 

Meintjes reed in 2016 en 2017 een uitstekend klassement in de Tour de France, want hij eindigde twee keer als achtste in Parijs. Bij Dimension Data hoopt hij uit te groeien tot aanvaller in plaats van volger. “Ik ben super excited om terug te keren naar een Afrikaans team, en om weer met de liefdadigheidsinstelling Qhubeka te werken. Mijn keuze om weer naar thuis terug te keren was een makkelijke. Ze rijden niet alleen om te winnen, maar ook voor een andere belangrijke zaak, om mensen te mobiliseren om te gaan fietsen in Afrika.”

Meintjes hoopt met zijn opgedane ervaring een extra dimensie te geven aan het team. “Ik streef er naar om die ervaring te gebruiken om bij te dragen aan het succes van Dimension Data. Samen kunnen we Afrika’s team naar de hoogste trede van het podium brengen.” Eerder vandaag meldde De Telegraaf dat Dimension Data volgend seizoen ook over Tom-Jelte Slagter kan beschikken.

Slagter ook naar Dimension Data

Tom-Jelte Slagter gaat Cannondale-Drapac aan het einde van het seizoen verlaten. De Groninger heeft volgens De Telegraaf een contract getekend bij Dimension Data. 

Het is de bedoeling dat Slagter bij de Zuid-Afrikaanse formatie een belangrijke rol krijgt in de heuvelklassiekers, waar hij in het verleden al meer dan goed was. Zo werd hij in 2014 vijfde in Luik-Bastenaken-Luik. Sowieso was dat jaar het beste van hem in dienst van Cannondale, want toen was hij ook de beste in twee etappes in Parijs-Nice. 

Een vervolg kon hij die prestaties desondanks niet echt te geven, want sindsdien pakte hij enkel nog ritten in minder hoog aangeschreven koersen als de Ronde van Oostenrijk, Tour du Haut Var en de Tour of Alberta. Naast Slagter zal ook sprinter Wouter Wippert Cannondale-Drapac verlaten. 

Terpstra blijft verbonden aan Quick Step-Floors

Niki Terpstra zal ook volgend seizoen weer het tenue van Quick Step-Floors dragen. De Nederlandse kasseienspecialist en het Belgische team zijn bijna akkoord over het signeren van een nieuw contract. Dat meldt De Telegraaf.

Nu bekend is geworden dat manager Patrick Lefevere nieuwe geldschieters aan het team heeft kunnen binden, worden langzaamaan de contouren van het rennersbestand zichtbaar. Eerder werden onder anderen Bob Jungels, Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe al langer vastgelegd. Met Terpstra blijft er wederom een klepper verbonden aan de ploeg.

Terpstra gaf tegenover de grootste krant van Nederland aan dat hij denkt dat het eerdaags rondkomt. De Noord-Hollander rijdt sinds 2011 voor Quick Step. Daarvoor kwam hij uit voor het Duitse Team Milram.

Uran drie jaar langer in dienst van Cannondale-Drapac

Rigoberto Uran zal langer de kleuren van Cannondale-Drapac verdedigen. De verrassende nummer twee van de jongste Tour de France verlengde zijn contract met drie jaar, zo valt te lezen op de site van zijn Amerikaanse team. 

“Ik ben heel blij bij het team. De omgeving past goed bij me. Ik heb enorm veel respect voor de mensen die deel uitmaken van het team, zoals de mekaniekers, soigneurs, de staf en mijn teamgenoten. Ze weten hoe plezier te hebben op de fiets en tegelijkertijd serieus te zijn als er gekoerst moet worden. Dat is belangrijk voor me. Een driejarig contract biedt me zekerheid, en de ploeg staat me toe om me te focussen op de Tour de France.”

Ook Dylan van Baarle zal Cannondale-Drapac trouw blijven de komende twee jaar, zo meldt het Algemeen Dagblad. “Ik heb nog niet getekend, maar het ziet er goed uit”, laat hij de krant weten. 

Foto: Cor Vos 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Meer zoals dit

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...