Dumoulin wint BinckBank Tour, Stuyven zegeviert in slotrit

De Belg kwam als eerste boven op de Vesten, Dumoulin is eindwinnaar.

Dumoulin wint BinckBank Tour, Stuyven zegeviert in slotrit

De slotrit in de BinckBank Tour was voor Jasper Stuyven. Richting de Vesten bleek de Vlaming de slimste. De eindzege in de WorldTour-koers ging naar Tom Dumoulin.

In de voorlaatste rit was het klassement volledig overhoop gegooid. Peter Sagan reed lek en dus was er een topfavoriet minder voor de eindzege. Bleven over: Tom Dumoulin, met Tim Wellens op 4 seconden en Greg van Avermaet op driekwart minuut.

De laatste etappe was, inmiddels traditioneel, de rit door de Vlaamse Ardennen met aankomst op de Vesten in Geraardsbergen. Negen koplopers kregen we, met Tony Martin en Elia Viviani als mooiste namen.

Op het plaatselijke parkoers reden de Duitser en Italiaan weg van de andere vluchters. In het peloton nam Lars Boom de kop op de Muur van Geraardsbergen. Even later op de Bosberg waagden Wout van Aert en Danny van Poppel de oversteek naar het kopduo. Maar alles kwam weer samen op de tweede passage van de Muur.

Sagan liet daar even zien wie de sterkste renner in het peloton was. Wellens en Jasper Stuyven konden mee, Dumoulin liet een klein gaatje. In de aanloop naar de Bosberg sloot de Nederlander weer aan, in de Gouden Kilometer liep hij zelfs nog een seconde uit op de Belg. 

Op de Denderoordberg kwam Sagan vanuit 50ste positie naar voren gevlogen, waarna hij opnieuw zijn krachten demonstreerde. Van Avermaet, Jens Keukeleire, Jasha Sütterlin en Dumoulin volgden. Iedereen keek naar de wereldkampioen, waarna Jasper Stuyven kon ontsnappen en de slotrit won. Dumoulin werd derde en verzekerde zich van winst in de BinckBank Tour.

Foto: Cor Vos