Voorbeschouwing: BinckBank Tour

De koersen gaan gewoon door. Volgend week staat de BinckBank Tour op het menu.

Voorbeschouwing: BinckBank Tour

De vroegere Eneco Tour is in een nieuw jasje gestoken en draagt nu de naam BinckBank Tour. Vorig seizoen stond de etappekoers pas laat in het seizoen op het programma in verband met het wereldkampioenschap in Qatar, maar nu heeft de ronde door Nederland en België weer een plek net na de Tour de France.

Historie

Het is voor de sporadische wielervolger misschien even wennen, maar de BinckBank Tour is een verre opvolger van de Ronde van Nederland. In 2005, toen het deel ging uitmaken van de ProTour, veranderde de naam van de Ronde van Nederland al in de Eneco Tour, omdat de UCI geen etappekoers wilde die enkel door Nederland zou gaan.

Afgelopen jaar werd bekend dat Eneco de stekker uit de sponsoring zou trekken. Voor BinckBank het teken zich te melden als hoofdsponsor en naamgever. BinckBank heeft zich voor vijf jaar verbonden aan de rittenkoers.

Laatste tien winnaars

2016 Niki Terpstra

2015 Tim Wellens

2014 Tim Wellens

2013 Zdenek Stybar

2012 Lars Boom

2011 Edvald Boasson Hagen

2010 Tony Martin

2009 Edvald Boasson Hagen

2008 José Ivan Gutierrez

2007 José Ivan Gutierrez

José Ivan Gutierrez met David Millar en Gustav Erik Larsson

Parkoers

De BinckBank Tour wordt ook weleens aangeduid als de Ronde van de Benelux, maar de ronde heeft Luxemburg nog nooit aan gedaan. Ook dit jaar loopt de koers enkel door Nederland en België. 

Etappe 1 Breda - Venray 169.8 km

De eerste etappe van de BinckBank Tour loopt van Brabant naar het noorden van Limburg. Zoals gewoonlijk is er ook weer een gouden kilometer opgenomen in de etappes. In de eerste etappe ligt die na 146,6 kilometer. In die kilometer zijn er tot drie keer toe 3, 2 en 1 seconde(n) te winnen. Breda is inmiddels een vast gezicht in de Eneco Tour/BinckBank Tour. De voorgaande drie edities werd de feeststad ook opgenomen in het parkoers. Toen wonnen Rohan Dennis (2016), André Greipel (2015) en Tom Dumoulin (2014). De slotkilometer richting Venray loopt naar beneden. Een massaspurt lijkt het meest waarschijnlijk. 

Etappe 2 Voorburg - Voorburg 9 km

In de tweede rit is er direct een grote kans voor Tom Dumoulin om een knauw uit te delen aan zijn concurrenten voor het algemeen klassement, want dan staat er een tijdrit op het programma. Een korte race tegen de klok, want in Voorburg is er een parkoers uitgestippeld van slechts negen kilometer. 

Etappe 3 Blankenberg - Ardooie 185 km

Het begin van de derde rit is verraderlijk, omdat die start aan de kust. Bij een flinke zijwind zou het peloton weleens in stukken uiteen gescheurd kunnen worden. Toch is de kans groot dat ook deze etappe uitdraait op een massasprint, want het peloton rijdt steeds verder het binnenland in. Op zo'n 3,5 kilometer van de meet ligt er nog een gevaarlijk bocht naar rechts. Daar zal iedereen van voren willen zitten. In de derde rit ligt de gouden kilometer na 160,1 kilometer.

Etappe 4 Lanaken - Lanaken 154,2 km

In de vierde etappe zullen de renners die klassementsambities hebben bij de les moeten zijn, want er wordt een glooiend parkoers voorgeschoteld. Het zal een dubbeltje op zijn kant zijn, want ook de sprinters zijn absoluut niet uitgesloten. De gouden kilometer is na 121,3 kilometer.

Etappe 5 Sittard-Geleen - Sittard-Geleen 167,3 km

Sittard-Geleen is geen onbekende plaats voor de Eneco Tour, want onder anderen Dylan van Baarle zal er nog herinneringen hebben. De Nederlander werd er daar in 2015 in de spurt opgelegd door Johan Le Bon. De gouden kilometer ligt deze keer na 150,2 kilometer. De etappe leent zich voor demarrages, want met onder meer de Cauberg en de Lange Raarberg zijn er genoeg mogelijkheden om aan te vallen. Liefst negentien hellingen staan er op het menu, waarvan een kasseienheuvel met stukken van tien procent in volle finale. 

Etappe 6 Riemst - Houffalize 203,7 km

Waar er een dag eerder klimmetjes uit de Amstel Gold Race bedwongen moeten worden, is de zesde etappe gericht op de klimmetjes van de Ardennen. De rit eindigt met een slotronde over ruim dertig kilometer. Die slotronde begint met drie heuveltjes in een bestek van zo'n zes kilometer. Daarna is het zwaarste achter de rug, maar liggen er wel nog genoeg mogelijkheden om gaten te slaan. De gouden kilometer ligt op 181,6 kilometer. Overigens start de etappe van vandaag in de woonplaats van Tom Dumoulin.

Etappe 7 Essen - Geraardsbergen 191,1 km

De konginnenetappe van deze BinckBank Tour. Het slotcircuit is een soort miniversie van de Ronde van Vlaanderen met beklimmingen van onder meer de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen. In de slotrit zal de beslissing voor het klassement vallen. De gouden kilometer, op dit punt van de ronde misschien wel van zeer groot belang, ligt na 170,5 kilometer. 

Favorieten

Als winnaar van 2016 zal Niki Terpstra scherp in de gaten worden gehouden. De renner van Quick Step-Floors had de laatste tijd wat pech, maar zal er in de BinckBank Tour wel weer staan. De Belgische formatie heeft meer ijzers in het vuur, want ook Philippe Gilbert en Dries Devenyns kunnen goed uit de voeten op een heuvelachtig parkoers. 

Ook dat andere Belgische team, Lotto Soudal, moet in staat zijn mee te spelen om de eindzege. De roodhemden starten met een ijzersterk team, want van Tiesj Benoot, tweevoudig winnaar Tim Wellens en de in goede vorm stekende Tony Gallopin mag worden verwacht dat ze hun stempel op de koers kunnen drukken. 

De startlijst is om te smullen, want ook de drie misschien wel beste renners van het moment staan hoogstwaarschijnlijk aan de start in Breda. Van die drie heeft Tom Dumoulin met zijn goede tijdrit een extra wapen, maar door de gouden kilometer en de te rapen bonificatieseconden kunnen ook Peter Sagan en Greg Van Avermaet een gooi doen naar de eindzege. 

Andere namen om in de gaten te houden zijn wereldkampioen veldrijden Wout Van Aert, de in de Ronde van Oostenrijk uitstekend rijdende Sep Vanmarcke, Belgisch kampioen Oliver Naesen en voormalig winnaar Lars Boom

Bekijk hier de volledige startlijst. 

Foto's: Cor Vos