Retro: Haas boekt eerste zege op Europese bodem

Nathan Haas kraaide vorig jaar victorie in de Ronde van Burgos.

Retro: Haas boekt eerste zege op Europese bodem
  • Nathan Haas Nathan Haas

Wielervolgers wisten eerder al wat Nathan Haas in zijn mars heeft. Maar als de finale is aangebroken komt de Australiër vaak toch net iets te kort. Vorig jaar, in de vierde etappe van de Ronde van Burgos, was hij wel eindelijk de beste, op een hellende finishstrook in Lerma.

Zijn triomf in Spanje betekende zijn eerste overwinning in Europa, na eerder al tot twee keer toe de beste te zijn geweest in de Herald Sun Tour en de Japan Cup. Maar nu was ook de nul op Europese bodem weggeveegd. En die overwinning was geen sinecure, want er was een lastige finale uitgestippeld, waarbij Team Katusha het peloton in waaiers probeerde te trekken. Met nog anderhalve kilometer te gaan kwam alles echter weer samen, waardoor een groot doldriest peloton mocht gaan strijden om de dagzege.

Op een karakteristieke Spaanse aankomst liet Haas vervolgens iedereen zijn achterste zien, want met overmacht kwam de renner van Dimension Data over de met kasseien geplaveide eindstreep. De puncher liet Jean-Pierre Drücker en Patrick Bevin enkele fietslengtes achter zich.

Waar onder anderen nummer twee Drücker nadien zijn vorm kon doortrekken naar de Ronde van Spanje, reed Haas weer vrij anoniem rond in de Vuelta. Weliswaar werd hij vijfde in de vierde etappe (gewonnen door Lilian Calmejane), maar een paar dagen later kwam Haas als enige te laat binnen en moest hij de strijd dus staken. 

Foto: Cor Vos