Tour de France vandaag: 15 | Laissac-Sévérac l'Église - Le Puy-en-Velay | 189,5 kilometer

Het Centraal Massief vormt een verraderlijk onderdeel van het Tourparkoers. Wordt de druk op Chris Froome vandaag al opg...

Tour de France vandaag: 15 | Laissac-Sévérac l'Église - Le Puy-en-Velay | 189,5 kilometer
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

De vijftiende etappe van de Tour de France is een ode aan de Auvergne. Een prachtig decor natuurlijk, maar het gevaar ligt ook vandaag weer op de loer. Een rit door het Centraal Massief kan immers nooit vlak zijn. Wieler Revue blikt vooruit op de rit waarin het vermoedelijk aan de vluchters is. 

Streek

Laissac-Sévérac l’Église bestaat pas een jaar. Ja, dat leest u goed. De gemeente is een samenvoeging van de gemeenten Laissac en Sévérac l’Église, die samenvoeging vond een jaar geleden plaats. Interessante trekpleister is niet het dorpje zelf, maar het nabijgelegen Sévérac-le-Château. Dat dorp herbergt namelijk een pittoresk centrum dat tegen een heuvel aangebouwd is, waarbij het mogelijk is om naar het kasteel bovenop de heuvel te trekken. In Laissac zelf is vooral de veemarkt een veel bezochte locatie. Een link met de wielersport heeft de startplaats trouwens wel. Elk jaar wordt de Roc Laissagais georganiseerd, een bekende Franse mountainbike wedstrijd. Vorig jaar mocht de plaats zelfs het WK marathon op de mountainbike verwelkomen. Jolanda Neff was de beste vrouw en Tiago Oliveira pakte bij de mannen de zege. In de Tour de France was het nog nooit gastheer, maar in de Grand Prix du Midi-Libre won Bradley McGee er al eens een etappe.

Finishplaats Le Puy-en-Velay wordt gedomineerd door een groot rood Mariabeeld op een berg en een kapel op een hoge rots. De Cathédrale Notre-Dame du Puy staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en de patrones van de stad staat op de Rocher Corneille, een heuveltop, herdacht in de vorm van het standbeeld Notre-Dame-de-France. Het stadje heeft ook een wereldberoemde reputatie als vertrekpunt van de Via Podiensis, een van de vier pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Ook zorgen de Fêtes du Roi de l’Oiseau (de feesten van de koning van de vogel) voor duizenden toeristen in september.

Le Puy-en-Velay is dan wat bekender voor het Tour-publiek. Twee etappes vertrokken er, in 1990 won Marino Lejarreta in Millau, zes jaar later was Rolf Sörensen in Rabobank-tricot de beste op Super-Besse. In datzelfde jaar 1996 won Pascal Richard de etappe die daags voor de Deense triomf was aangekomen in Le Puy-en-Velay. In 2005 won Giuseppe Guerini na een lange vlucht de negentiende etappe. Met de Col de Peyra Taillade op 41 kilometer van de streep ligt een scenario met een vlucht die het tot het einde redt voor de hand.

Guerini.

Parkoers

Over naar het profil du jour. Dat het niet wordt weten we, maar welke hindernissen wachten er op de renners in het gebied waar Tourfavoriet Romain Bardet groot is geworden?

Na een korte opwarmperiode gaat het direct omhoog. De Montée de Naves d'Aubrac is geen hele bekende klim, maar dat wil niet zeggen dat het geen zware opgave is. Bijna negen kilometer wordt er geklommen aan een gemiddelde van 6,4 procent. Vrijwel direct na het ronden van de top wacht trouwens een nieuwe beklimming in de vorm van de Côte de Vieurals. Slechts derde categorie, maar toch zal ze erin hakken.

In de honderd daaropvolgende kilometers is het eigenlijk nergens vlak. Maar pas bij het bereiken van het plaatsje Prades, na 148,5 kilometer begin de finale. De steile Col de Peyra Taillade zat nog nooit in het parkoers van de Tour en vele renners zouden willen dat dat zo gebleven was. Maar helaas voor hen moet de ploert (8,3 kilometer lang aan 7,4%, maar met twee kilometer boven de 10%) wel worden bedwongen. 

Als de top wordt gerond gaat het veertig kilometer in dalende lijn richting Le-Puy-en-Velay. De Côte de Saint-Vidal (4e categorie) wacht nog wel op de renners en ook daarna golft het nog door het Franse land. Deze klauterpartijen mogen normaliter niet voor al te veel problemen in de groep der klassementsrenners zorgen. Toch weet je het na een dag in de bakoven van Frankrijk nooit. En als we één ding geleerd hebben van de rit naar Rodez is dat het gevaar altijd op de loer ligt.

Favorieten

Het woord lijkt, gezien het profiel van de rit, aan de vluchters. Hoewel de oorlog tussen de klassementsmannen één van de pretendenten opnieuw een ritzege op kan leveren is het waarschijnlijker dat er een vooruitgeschoven groep om de zegebloemen mag vechten. Met de rustdag en een relatief eenvoudige rit naar Romans-sûr-Isère in het vooruitzicht kan dit voor veel coureurs immers een geschikte dag vormen om nog eens een dagje vooruit te rijden.

De Fransen zijn dankzij Warren Barguil en Lilian Calmejane al in de winning mood als het gaat om vluchtersritten. Dikke kans dat de twee in ieder geval zullen proberen om mee te zitten. En als ze erbij zitten wordt het moeilijk om ze er bergop af te rijden.

Ook Stephen Cummings mag op de afspraak worden verwacht. Weet u nog hoe hij twee jaar geleden Romain Bardet en Thibaut Pinot een hak zette? Dat gebeurde ook in één van de overgangsritten in dit warme deel van Frankrijk. Zorgt hij nu weer voor een stunt door er opnieuw twee Fransen op te leggen? Het zou zomaar eens kunnen.

Maar dit zijn niet de enige kanshebbers. Krijgt Bauke Mollema bijvoorbeeld de vrijheid om opnieuw iets te proberen of moet hij Alberto Contador bijstaan? Als hij om de zege mag strijden is hij zeker niet uit te vlakken. Met Tiesj Benoot, Tony Gallopin en Thomas De Gendt heeft Lotto - Soudal ook drie troeven die op een dergelijk parkoers weleens iets voor elkaar zouden kunnen boksen. En waarom zou Greg van Avermaet het vandaag niet kunnen? De Olympisch kampioen heeft al vaker laten zien uit de voeten te kunnen op zwaar terrein.

De winnaar van Parijs - Roubaix is ook een kei in dit werk.

Overige namen om in de gaten te houden: Jarlinson Pantano, Diego Ulissi, Serge Pauwels, Gianluca Brambilla, Maurits Lammertink, Primoz Roglic, Sylvain Chavanel, Guillaume Martin en Carlos Betancur.

Prijsvraag

Denkt u te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot!

Foto's: Cor Vos, Tour de France