Eindstreep: weer winst voor Kittel, Groenewegen derde en Van der Breggen niet in La Course

Het wielernieuws van vandaag gemist? Lees het nog eens in de Eindstreep.

Eindstreep: weer winst voor Kittel, Groenewegen derde en Van der Breggen niet in La Course

Heeft u vandaag niets meegekregen uit de wielerwereld? Lees het nog eens terug in de Eindstreep. Met deze keer: Marcel Kittel, Dylan Groenewegen, Anna van der Breggen en Arthur van Dongen. 

Weer winst voor Marcel Kittel

In de massasprints van de Tour de France dit jaar staat er geen maat op Marcel Kittel. De Duitser won vandaag zijn vierde etappezege. Hij bleef John Degenkolb en Dylan Groenewegen ruim voor.

De renner van Quick-Step Floors begon weliswaar ver vanachter, maar kreeg de ideale lead-out van Daniel McLay. Groenewegen zat nog verder van achter, maar spurtte nog naar een knappe derde plek. De Nederlander behaalde in de sprint zelfs de hoogste topsnelheid.   

De reacties

Winnaar Marcel Kittel: "Toen ik ooit begon met wielrennen, had ik nooit verwacht de Tour de France te halen, laat staan zoveel te winnen. Ik kan het niet geloven. Nummer vier, dat is een ongelooflijk aantal. Ik zag dat McLay heel vroeg aanging. Dat was mijn lead-out. Op zo’n 120 meter van de streep zette ik aan en toen was nummer vier daar. Het lijkt wel alsof ik in een andere wereld leef, alsof het allemaal niet echt is.”

Nummer 3 Dylan Groenewegen bij de NOS: “De laatste bocht kwam ik rond de veertiende plek door. Daar zat ik veel te ver vanachter, toen ben ik maar meteen gaan sprinten. Ik heb wel vrij gesprint, dat is een pluspunt. In goede positie rijd ik denk ik voor de overwinning mee. Of ik Kittel had verslagen weet ik niet, want die is wel heel sterk. Het was weer chaos, zoals in elke sprint in de Tour de France. Volgens mij was er weer geen ploeg vandaag die het perfect deed. Het vertrouwen is er. Ik weet dat we goed in orde zijn, maar daar heb ik nu niets aan. Derde worden is leuk, maar niet waarvoor we gekomen zijn. We zitten er telkens tussen, dus we zullen het blijven proberen.”

Ramon Sinkeldam bij het AD: “Als wij in de race hadden willen blijven, dan hadden we punten moeten scoren. Dit is een grote teleurstelling. Kittel wint weer, dus ik denk dat hij inmiddels meer dan honderd punten voorsprong heeft. Michael kan punten pakken onderweg in de tussensprints, maar om dat verschil goed te maken moet hij wel heel wat etappes meezitten. Het is niet realistisch meer om nog aan groen te denken.”

Van der Breggen niet in La Course

Hoewel ze in bloedvorm steekt en net de Giro Rosa aan haar erelijst heeft toegevoegd zal Anna van der Breggen niet aan de start staan in La Course, die op 20 juli op het programma staat op de Izoard. Ze kiest ervoor om een rustperiode in te lassen, omdat ze nog goed wil zijn op het Europees- en wereldkampioenschap. 

Team Sunweb zegt te weten dat Warren Barguil eigenlijk won zondag 

Nog even over de Touretappe van zondag, want Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen zegt er zeker van te zijn dat niet Rigoberto Urán de winnaar was, maar Warren Barguil. "Dat hebben we uit foto’s kunnen opmaken en is ook geconstateerd na de finish toen er mensen van onze ploeg zijn wezen kijken. Er zat een knik in de weg, waardoor de streep niet volledig recht was. Aan de buitenkant scheelde het vijf centimeter. Op de plek waar Urán de finish passeerde lag de streep anderhalve centimeter naar voren ten opzichte van de plaats waar Warren over de streep kwam. We zijn niet naar de organisatie gestapt. Je doet er ook niets meer aan, maar het is aardig om te weten.”

Urán of toch Barguil?

Kittel naar Team Katusha Alpecin

Marcel Kittel heeft op de eerste rustdag iets meer uitleg gegeven over zijn toekomst. "Ik ben in onderhandeling met diverse teams", aldus de Duitse spurtbom.

Marcel Kittel is aan een uiterst succesvolle Tour de France bezig met drie ritzeges. Dat is ook andere ploegen niet ontgaan, die de renner van Quick-Step Floors maar al te graag willen binnenhalen. Op de rustdag gaf Kittel iets meer uitleg omtrent zijn toekomstplannen. "Ik ben in onderhandeling met diverse teams, waaronder Quick-Step en Katoesja-Alpecin van mijn landgenoot Tony Martin." Bij zijn huidige team is ploegmanager Patrick Lefevere nog in volle onderhandeling om het voortbestaan van het team te garanderen.

Jungels slaat belangstelling Team Sky af

Dat Bob Jungels in de belangstelling staat van Team Sky is geen complete verrassing. De Luxemburger past immers perfect in de filosofie van de miljoenenploeg: jong, heeft een goede tijdrit en rijdt minstens even goed bergop. Maar Jungels heeft maar weinig oren naar een overstap. “Hij wil zich zelfs voor langer dan twee jaar aan Quick-Step Floors binden”, aldus zijn Ierse agent Gary McQuaid. “Dit is de ploeg waar Bob zich van dag één heeft thuis gevoeld.”

Foto: Cor Vos