Benoot: “Dat ik hier goed rijd, betekent nog niet dat ik een ronderenner ben”

Tiesj Benoot laat de Belgen dromen, maar wil hij zelf wel ronderenner zijn?

Benoot: “Dat ik hier goed rijd, betekent nog niet dat ik een ronderenner ben”
  • Afbeelding van Tiesj Benoot Tiesj Benoot

Lotto Soudal rekent in etappes op geaccidenteerd terrein op de drie T’s: Tim Wellens, Thomas De Gendt en Tiesj Benoot. De eerste twee hebben zich nog niet kunnen onderscheiden deze Tour de France, maar de jongste van de drie, Benoot, voldoet wel aan de verwachtingen. Verwachtingen die hij zelf enigszins probeert te temperen.

Eind 2015 vertelde de Gentenaar tegen Wieler Revue dat hij zichzelf nog drie jaar geeft om een specialisatie te kiezen. Zijn goede prestaties in de Tour de France hebben die keuze niet makkelijker gemaakt. Een rondje langs zijn uitslagenlijst sinds hij prof is laat zien dat Benoot op verschillende terreinen goed uit de voeten kan: twaalfde in de jongste Dauphiné, vijftiende in de Amstel Gold Race, maar in zijn debuutjaar 2015 finishte hij óók als vijfde in de Ronde van Vlaanderen.

De vraag of zijn keuze gaat vallen op het voorjaar of het rondewerk is hem ontelbaar vaak gesteld, zo laat hij Cyclingnews.com weten. “Ik ga in de winter pas beslissen over mijn programma volgend jaar. Elk jaar zullen we het weer zien. Dit jaar reed ik de Amstel Gold Race en dat pakte goed uit. Ik hou van de Vlaamse klassiekers, maar ik realiseer me dat dit professioneel wielrennen is. Je moet doen waar je het beste in bent.”

België smacht al jaren naar een ronderenner. Jurgen Van den Broeck reed goede klassementen, maar bleek niet constant genoeg om uit te groeien tot de nieuwe Lucien Van Impe. Benoot houdt echter nog een slag om de arm. “Als je vijfde kunt worden in de Ronde van Vlaanderen, dan is dat het nastreven waard. Dat ik goed rijd deze Tour, betekent nog niet dat ik nu een renner voor het rondewerk ben. In de winter gaan we het opnieuw bekijken. Eendagskoersen zijn nog steeds mijn ding, maar we zullen volgend jaar moeten kijken of ik de kasseienklassiekers doe of de zwaardere eendagskoersen.”

Foto: Cor Vos