Ronde van Oostenrijk: Viviani wederom de beste

Elia Viviani wint na etappe twee ook etappe vier.

Ronde van Oostenrijk: Viviani wederom de beste
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani

Elia Viviani heeft de derde rit van de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De renner van Sky, in Oostenrijk uitkomend voor het Italiaanse nationale team, hield Jason Lowndes en leider Sep Vanmarcke achter zich. 

Na de triomf van Tom-Jelte Slagter in de Ronde van Oostenrijk was er een etappe uitgerold die wederom geschikt leek voor de kleine renner van Cannondale-Drapac, hoewel de sprinters ook absoluut niet uitgesloten dienden te worden. Drie klimmetjes van de derde categorie waren opgenomen in de finale van de vierde etappe. Een tegenvaller was er wel voor het Amerikaanse team van Slagter en leider Sep Vanmarcke, want teammaat Brendan Canty ging niet meer van start.

Door een omvangrijke valpartij in het peloton duurde het lang voordat zich een kopgroep zou vormen, want na vijftig kilometer zat iedereen nog bij elkaar. Toch was er een groep van drie die de dag zou kleuren. Het drietal met aanvallersbenen bestond uit Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Peter Kusztor (Amplatz-BMC) en Maximilian Hammerle (Team Voralberg). Een serieuze kans op de zege maakten ze echter nooit, want ver voor de finish werden ze alweer ingerekend.

Dat was voor veel renners het signaal om ten aanval te trekken. Wederom kwam er een drietal aan de leiding, maar het nationale team van Italië en Astana hielden de kopgroep binnen schootsafstand. Op het laatste klimmetje demarreerden onder anderen Pavel Kochetkov en Angel Madrazo, maar echt ver kwamen de aanvallers niet. In het peloton formeerden de sprintersploegen zich vervolgens, maar toch bleef het nog onrustig.

Dimension Data-renner Jay-Robert Thomson nam nog wat voorsprong in de afdaling, maar ook hij kwam niet weg. Een sprint met een flink uitgedund groepje was uiteindelijk het verdict. Met nog drie kilometer te gaan koos Thompson weer om solo verder te gaan, maar het nationale team van Italië gaf de Zuid-Afrikaan geen kans. Kopman Viviani wist het werk van zijn mede-Italianen in de sprint vakkundig af te maken.

Foto: Cor Vos