Eindstreep: Het wielernieuws van vrijdag 9 juni

Met Jakob Fuglsang, Richie Porte, Chris Froome en Chloe Hosking en Marianne Vos in de hoofdrol.

Eindstreep: Het wielernieuws van vrijdag 9 juni
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
  • Afbeelding van Richie Porte Richie Porte

Wat is er vandaag allemaal aan de hand in wielerland?

Jakob Fuglsang wint eerste bergrit Dauphiné

Met de finish in La Motte - Servolex weet het peloton van de Dauphiné waar het aan toe is. Drie dagen klimmen. De eerste bergrit gaat over de loodzware Mont du Chat die komende zomer ook in de Tour de France op het menu staat. Op de klim en in de afdaling wordt er op het scherpst van de snede gereden. 

De ritzege is voor Jakob Fuglsang. De man van Astana klopt in de sprint Richie Porte (BMC), Chris Froome (Team Sky) en ploeggenoot Fabio Aru.

Het scheelde slechts centimeters tussen Porte en Fuglsang.

Porte nieuwe geletruidrager

Porte werd tweede in de daguitslag, maar neemt wel de leiding in het klassement over van Thomas De Gendt. De renner van Lotto - Soudal moest aan het begin van de Mont du Chat al de groep der favorieten laten gaan. 

Met nog twee dagen te gaan in de Franse rittenkoers heeft Porte een voorsprong van 39 seconden op drievoudig Tourwinnaar Chris Froome.

Porte en Froome hielden elkaar nauwlettend in het oog.

'Froome dichtbij contractverlenging'

Volgens Cyclingnews lijkt de Chris Froome ook de komende jaren nog voor Team Sky uit te komen. De Brit, die door L'Equipe werd gelinkt aan BMC, zou naar verluidt tot 2020 bijtekenen bij de formatie van Dave Brailsford. Het enige waar de besprekingen nog over lijken te gaan is het salaris van Froome. 

Derde rit OVO Energy Women's Tour prooi voor Hosking

In Royal Leamington Spa is de troef van Alé - Cipollini de snelste in de massasprint. Op de meet heeft de Australische Hosking enkele fietslengtes voorsprong op de rest van het peloton. Alice Barnes (Drops) en Ellen van Dijk (Boels - Dolmans) vullen de resterende plaatsen op het podium.

Katarzyna Niewiadoma kwam in het peloton over de meet en is ook voor aanvang van de voorlaatste etappe de leider in het klassement van de OVO Energy Women's Tour.

Hosking boekt haar eerste WorldTour zege van het seizoen.

Marianne Vos breekt sleutelbeen

Marianne Vos heeft de Women's Tour moeten verlaten. Vos kwam in de derde etappe twee keer ten val en vooral de crash in de slotkilometer heeft nare gevolgen voor de Brabantse. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat Vos haar sleutelbeen heeft gebroken. 

Het is nog onduidelijk welke gevolgen de valpartij heeft voor de rest van het seizoen van de veelvraat uit Babyloniënbroek.

Vos komt uit het ziekenhuis gewandeld.

Koppelkoers en BMX Freestyle toegevoegd aan Olympische Spelen Tokio

In 2020 kunnen wielerliefhebbers zich verheugen op twee extra wielerdisciplines die aan het programma van de Olympische Spelen in Tokio worden toegevoegd. Het Internationaal Olympisch Comité maakte vandaag bekend dat de koppelkoers en het freestylen op de BMX over drie jaar zowel voor mannen als vrouwen medailles kunnen opleveren.

Daarnaast heeft het IOC besloten om evenveel mannen als vrouwen toe te laten bij het BMX'en het mountainbiken. Dit alles in het kader van de gendergelijkheid, wat een van de speerpunten is van het IOC.

Foto's: Cor Vos