Voorbeschouwing: Amgen Tour of California

De Amgen Tour of California staat elk jaar weer garant voor een mooie week koers. Wie wint er dit jaar in de Golden Stat...

Voorbeschouwing: Amgen Tour of California

Niet alleen in Italië wordt momenteel op topniveau gekoerst. Wat te denken van de Tour of California? De grootste rittenkoers van Amerika wordt almaar prestigieuzer en nu is de wedstrijd zelfs gepromoveerd naar de WorldTour! Wieler Revue blikt alvast vooruit op deze wedstrijd.

Historie

De Ronde van Californië is de derde grote etappewedstrijd in de wielergeschiedenis van de Verenigde Staten. De Coors Classic en zelfs de Tour de Trump (bedacht door - jawel - The Donald) kennen de meeste wielerliefhebbers wel, maar beide wedstrijden zijn al even ter ziele. Gelukkig komt daar in 2006 de Tour of California. De Golden State, waar het volgens Albert Hammond nooit regent, staat altijd garant voor een goede week mooie, afwisselende koers. Snelle criteriums, bergen waar de coureurs naar boven kruipen, vlakke ritten die door oneindig laagland lijken te gaan, een pittige tijdrit en een zware finish bergop. Dat is de afgelopen jaren steevast het recept geweest. En ook nu is dat weer niet anders. Never change a winning team, toch?

Het peloton rijdt over de beroemde Bixby Creek Bridge.

De Amgen Tour of California, zoals de koers voluit heet, is de laatste jaren zowat het privé jachtterein van een zekere Slowaakse wielrenner. Al zeven jaar op rij weet hij daar in ieder geval een rit te winnen. In totaal staat de teller al op vijftien, en niemand twijfelt eraan dat er ook dit jaar weer een of meer etappezeges bij gaan komen. 

De tweevoudig wereldkampioen staat zelfs op papier als winnaar van het eindklassement. In 2015 wint de Slowaakse snaak een massasprint, en de tijdrit. Maar ook op Mount Baldy, de loodzware scherprechter van deze koers, weet hij stand te houden. Hoewel hij de leiderstrui verliest aan Julian Alaphilippe zorgt een derde plaats in de laatste rit ervoor dat Sagan deze ronde alsnog weet te winnen. Zoals wel vaker presteert Peter Sagan het onmogelijke. 

Laatste tien winnaars

2016: Julian Alaphilippe (FRA)

2015: Peter Sagan (SLO)

2014: Bradley Wiggins (GBR)

2013: Tejay Van Garderen (USA)

2012: Robert Gesink (NED)

2011: Chris Horner (USA)

2010: Michael Rogers (AUS)

2009: Levi Leipheimer (USA)

2008: Levi Leipheimer (USA)

2007: Levi Leipheimer (USA)

Parkoers

De fans die deze wedstrijd al langer volgen zullen wel gewend zijn geraakt aan de etappes die voorbijkomen. Mount Baldy, San Jose, Big Bear Lake en het bijna onvermijdelijke Sacramento zijn weer op de afspraak.

Rit 1: Sacramento - Sacramento | 167 kilometer

We beginnen in Sacramento, de hoofdstad van de staat Californië. De route voert door Central Valley, een vlakte waar onder meer de Sacramento rivier door stroomt. Veel hoogtemeters ga je hier niet vinden en dat doen de renners dan ook niet. De finish ligt na een paar plaatselijke rondjes voor het Capitool. Een massasprint lijkt niet te vermijden.

De prachtigeĀ Tower Bridge in Sacramento.

Rit 2: Modesto - San Jose | 144,5 kilometer

De klimgeiten kunnen zich in de tweede rit al meer uitleven. De route van Modesto naar San Jose is er één waar dhr. Skujins warme herinneringen aan heeft, daar de Let daar een prachtige ritzege wist te boeken. Mount Hamilton maakt de route zwaar, maar ook de afdaling is zeker niet gemakkelijk. Dat moet eveneens worden gezegd van de laatste kilometers, want die lopen nog listig bergop. Maar met een goede dag zou Peter Sagan hier ook zomaar kunnen winnen. 

Rit 3: Pismo Beach - Morro Bay | 192,5 kilometer

Deze dag is opnieuw gemaakt om de sprinters te plezieren. Toch is de slotkilometer ook nu weer lastig. Harbor Street loopt namelijk smerig bergop. Een zekerheidje voor de Slowaakse wereldkampioen? Niet helemaal natuurlijk, maar normaliter is er niemand die hem op zo'n aankomst kan kloppen.

Rit 4: Santa Barbara - Santa Clarita | 159,5 kilometer

Vier lastige obstakels wachten er onderweg op de renners, maar het heeft er alle schijn van dat er in Santa Clarita wederom kan worden gesprint. Op Magic Mountain Parkway, waaraan ook een bekende pleisterplaats voor achtbanenliefhebbers ligt, is er alle ruimte voor een mooie groepsspurt. 

Rit 5: Ontario - Mount Baldy | 125.5 kilometer

De koninginnenrit van de Tour of California gaat de hele dag door adembenemend mooi terrein. Toch zullen de coureurs die strijden om de rit- en eindzege vermoedelijk geen oog voor hebben. Even ten noorden van Los Angeles gaat het gelijk bergop vanuit startplaats Ontario. Glendora wordt van twee kanten beklommen, waarna alleen nog even de beklimming naar de berg wacht waarin 2012 Robert Gesink de basis wist te leggen voor zijn eindzege.

Aan mooie uitzichten geen gebrek.

Rit 6: Big Bear Lake TT | 24 kilometer

Big Bear Lake is intussen een klassieke plaats in deze rittenkoers. De tijdrit wordt op twee kilometer hoogte gehouden, maar is wel nagenoeg vlak. Vanuit de typisch Amerikaanse winkelstraat van het plaatsje Big Bear Lake trekken de renners naar Fawnskin, waar de eerste tijdsmeting is. Eenmaal daar aangekomen maken de renners een u-bocht, om nagenoeg via hetzelfde parcours weer terug naar de finish te rijden.

Rit 7: Mountain High Ski Area - Pasadena | 125 kilometer

We sluiten af met een rit naar Pasadena, een plaats in de agglomeratie van Los Angeles die u zou kunnen kennen van de finale van het wereldkampioenschap voetbal van 1994. De Rose Bowl, waar Brazilië de cup pakte is trouwens ook de plek waar wijlen Andrés Escobar in eigen doel schoot, hetgeen hem een paar dagen later op zijn leven kwam te staan. Op de laatste dag wachten er nog een paar obstakels, maar die zijn vermoedelijk niet zwaar genoeg om een laatste sprint op East Green Street te vermijden.

Favorieten

De grote favoriet voor deze wedstrijd lijkt Rafal Majka. In zijn beste doen behoort de Pool bij de beste klimmers ter wereld, en met de zware rit naar Mount Baldy in het achterhoofd wordt de kans groot geacht dat hij daar zijn slag slaat. Het is echter wel de vraag hoe het met de conditie van de renner van Bora - Hansgrohe is gesteld. En daarnaast is de tijdrit misschien een pijnpunt.

Is er iemand in staat om Majka te volgen bergop?

Een mogelijke kaper op de kust is Andrew Talansky. Cannondale - Drapac stuurt een sterke ploeg naar Californië en Talansky moet als hij een goede week heeft zeker in staat worden geacht om Majka te bedreigen. Daarnaast vindt hij de tijdrit meestal niet zo'n enorm groot probleem. Maar ook de Brit Ian Boswell, die zijn brood bij Team Sky verdient, mag tot de absolute kanshebbers worden gerekend. Voor het eerste krijgt hij ook het kopmanschap van zijn ploeg. Misschien inspireert het hem wel tot grootse daden.

Wie hebben we verder nog? Sam Oomen (Team Sunweb) kan namens het Koninkrijk der Nederlanden zeker hoge ogen gooien. De jonge Oomen is een begenadigd klimmer en kan misschien wel voor een verrassing zorgen. Ook good old Samuel Sanchez moeten we zeker in de gaten houden als vooruitgeschoven man van BMC Racing Team.

En tot slot mogen we Peter Sagan natuurlijk ook niet vergeten. De Slowaakse wereldkampioen van Bora - Hansgrohe heeft zoals gezegd al eerder deze wedstrijd gewonnen en hij zou dat kunstje zomaar eens over kunnen doen. Of gaat hij enkel en alleen naar de Golden State om weer wat ritten te winnen? We zullen zien.

Staat de champagne al klaar voor Sagan?

Onze favorieten

*****

Rafal Majka

****

Andrew Talansky

***

Ian Boswell, Samuel Sanchez

**

Sam Oomen, Lawson Craddock

*

Robert Gesink, George Bennett, Lachlan Morton, Rob Britton,  Peter Sagan