Retro: 'Il Falco' Savoldelli stormt naar winst in Seraing

In 2006 wint Paolo Savoldelli de Giroproloog in Seraing.

Retro: 'Il Falco' Savoldelli stormt naar winst in Seraing

Precies elf jaar geleden startte de Giro in Seraing, een buitenstadje van Luik. Dit vanwege het gegeven dat de Italiaanse immigratiegolf in België toen zestig jaar geleden plaatsvond. Veel Italianen trokken vanwege het steenkoolakkoord naar Luik en omstreken. Om dat te herdenken, vond de Grande Partenza in 2006 plaats in Wallonië. 

En blijkbaar voelde Discovery-renner Paolo Savoldelli zich wel goed onder de Italiaanse sferen rondom het heuvelachtige tijdritparcours in Seraing. Hij reed naar een sterke tijd van 7'50'': 48 km/u op een parcours met een lastig klimmetje erin. Met een voorsprong van 13 seconden versloeg hij Bradley McGee, die toch meer gespecialiseerd was in het tijdritwerk. 

Bradley McGee tijdens de proloog in Seraing.

De heuvel in het midden van het tijdritparcours zorgde ervoor dat niet alleen de berebonken van het genootschap 'Proloogspecialisten', maar ook de sterke puncheurs en zelfs enkele klimmers excelleerden in de eerste krachtmeting van die Giro. Zo finishte Francisco Perez Sanchez, begenadigd klimmer en juist géén tijdrijder pur sang, op plek zes. 

Later zou Ivan Basso de Giro met een riante voorsprong van bijna tien minuten winnen. Door solowinst op Blockhaus in etappe 8 pakte hij de roze trui, die hij tot in Milaan niet meer af zou staan. 

Foto's: Getty Images