Retro: De doorbraak van Ilnur Zakarin

Niemand houdt in die Ronde van Romandië rekening met Ilnur Zakarin. Toch staat hij in 2015 op het hoogste podium.

Retro: De doorbraak van Ilnur Zakarin
  • Ilnur Zakarin Ilnur Zakarin

Twee jaar geleden maakt het internationale wielerpubliek kennis met een 25-jarige Rus van Katusha, die inmiddels niet meer weg te denken is uit het internationale wielrennen.

Froome gaat 'm winnen toch? Of Quintana? Nibali of Spilak zouden ook nog eens kunnen winnen. Maar niemand die voorafgaand aan de 69e Tour de Romandie zijn geld heeft ingezet op ene Ilnur Zakarin. Ben je mal.

Zakarin, die winter overgekomen van Rusvelo, rijdt de hele week al attent voorin. Maar in de voorlaatste rit, met aankomst op de klim naar Champex-Lac slaat hij toe. Hij lost de grote vedetten en wordt tweede achter Thibaut Pinot. Op het podium krijgt de Rus de gele leiderstrui om zijn schouders. Maar gezien de kleine verschillen tussen de klassementsmannen zijn er weinigen die Zakarin een kans geven. 

Al bij de start van de zeventien kilometer lange tijdrit in Lausanne lijkt het mis te gaan. Zijn het de zenuwen? Toch is de tussentijd van Zakarin meer dan prima. Hij heeft zelfs nog uitzicht op de ritzege. Maar die hoop vervliegt tweehonderd meter na het tussenpunt. Ketting eraf. 

Zijn Katusha-ploeggenoot Simon Spilak rijdt ondertussen een meer dan goede tijdrit. Hij wordt tweede achter Tony Martin, die niet geheel verrassend met overmacht de rit tegen het uurwerk wint. Maar Spilak lijkt in om de eindzege te pakken.

Maar dat is buiten Zakarin gerekend. De Rus weet zich knap te herstellen na het mechanische defect en wordt vlak achter Spilak derde in het dagklassement. Dat is ruim voldoende om de leidende positie het eindklassement te behouden.

In de Giro d'Italia die een paar weken later volgt wint Zakarin opnieuw. Op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari is hij de beste in heuvelachtige vluchtersrit.