Eindstreep: wat gebeurde er op 17 april

Wat gebeurde er allemaal op 17 april 2017? Eindstreep somt het voor je op.

Eindstreep: wat gebeurde er op 17 april

Eindstreep zet letterlijk een streep onder de dag van vandaag, met het nieuws samengevat.

Vandaag was het belangrijkste nieuws:

Gilbert mist Waalse klassiekers door blessure opgelopen in Amstel

Philippe Gilbert heeft zich afgemeld voor de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De winnaar van de Amstel Gold Race kwam gisteren bij het Drielandenpunt ten val en liep daarbij een scheurtje in zijn nier op. 

Gilbert won ondanks zijn valpartij de Amstel Gold Race.

Het leverde Gilbert tijdens de wedstrijd geen onoverkomelijke problemen op, aangezien hij de wedstrijd voor de vierde keer in zijn carrière wist te winnen. Na afloop klaagde de Belgische kampioen wel over pijn in zijn rechterzij. Na onderzoek in het ziekenhuis kwam het scheurtje in de nier aan het licht. Verwacht wordt dat Gilbert na een week weer inzetbaar is, maar de Waalse klassiekers moet hij aan zich voorbij laten gaan.

Kwiatkowski: 'Verloren van een groot kampioen'

Michal Kwiatkowski werd tweede in de Amstel Gold Race achter Philippe Gilbert. Daar was de Pool niet helemaal tevreden mee. "Het was een geweldige koers, maar ik ben niet blij met het resultaat", vertelde Kwiato op de site van zijn ploeg Team Sky.

"Maar wat kan ik er verder over zeggen? Ik ben verslagen door een groot kampioen, dus mijn felicitaties naar Philippe", sprak de Pool over winnaar Gilbert. Kwiatkowski ging de sprint heel vroeg aan, waarna Gilbert in de laatste meters zijn tegenstander nog kon verslaan.

Gaudin wint Tro-Bro Léon

Damien Gaudin schreef de Tro-Bro Léon op zijn naam. De Fransman zegevierde in de koers over kasseien en onverharde wegen.

Sommige van de onverharde stroken lagen er abominabel slecht bij. Het weerhield Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Damien Gaudin (Armée de Terre) er niet van al vroeg in de finale op reep te gaan. FDJ nam de verantwoordelijkheid in de achtervolging.

Op de laatste onverharde strook, met nog twee kilometer te gaan, bedroeg de voorsprong van Backaert en Gaudin 15 seconden. De achtervolgers konden niet meer terugkomen, waarna Gaudin zijn vluchtmakker versloeg in een rechtstreeks sprintduel.

Scarponi eerste leider in Tour of the Alps

De Tour of the Alps werd geopend door Michele Scarponi. Hij was op een klim even buiten Innsbruck de beste. Twee Italianen reden tot ver in de finale op kop. Iuri Filosi (Nippo-Vini Fantini) en Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli-Sidermec) toonden de kleuren van hun ploeg langdurig. Filosi bleef als laatste over, maar de beklimming naar Hungerburg werd met een compact peloton aangevat. 

Team Sky voerde het tempo, waarna in de voorlaatste kilometer Thomas aanviel. Een groep van zes renners kwam bij elkaar in de slotmeters. De sprint werd gewonnen door Michele Scarponi, die in de Giro zijn ploeggenoot Fabio Aru vervangt als kopman.

Foto's: Cor Vos