Tro-Bro Léon: Gaudin wint koers over onverharde wegen

Damien Gaudin won de Franse eendagskoers Tro-Bro Léon.

Tro-Bro Léon: Gaudin wint koers over onverharde wegen

Damien Gaudin schreef de Tro-Bro Léon op zijn naam. De Fransman zegevierde in de koers over kasseien en onverharde wegen.

De Tro-Bro Léon bracht de Franse renners een dikke week na Parijs-Roubaix op Tweede Paasdag naar Noordwest-Frankrijk. Grindpaden, weides en kasseien waren gemeengoed in deze wedstrijd, die steeds meer belangstelling kreeg.

Belangrijkste naam die aan de start stond was Arnaud Démare. De Fransman van FDJ had al de eerste etappe in Parijs-Nice gewonnen en bevestigde zijn goede vorm vorige week door zesde te worden in Parijs-Roubaix en daarna de GP Denain te winnen.

Franse Strade Bianche

Sommige van de onverharde stroken lagen er abominabel slecht bij. Het weerhield Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Damien Gaudin (Armée de Terre) er niet van al vroeg in de finale op reep te gaan. FDJ nam de verantwoordelijkheid in de achtervolging.

Het duo pakte een minuut op de kleine achtervolgende groep. De verbrokkeling in de wedstrijd was zo groot dat op de lokale omloop van vier kilometer meerdere renners werden gedubbeld. FDJ kreeg met behulp van AG2R La Mondiale het gat bijna dicht. 

Op de laatste onverharde strook, met nog twee kilometer te gaan, bedroeg de voorsprong van Backaert en Gaudin 15 seconden. De achtervolgers konden niet meer terugkomen, waarna Gaudin zijn vluchtmakker versloeg in een rechtstreeks sprintduel.

Foto: Velo101