Retro: Jan Raas wint voor eerste keer Amstel Gold Race in 1977

Vandaag 40 jaar geleden: Jan Raas wint voor de eerste keer de Amstel Gold Race.

Retro: Jan Raas wint voor eerste keer Amstel Gold Race in 1977

In Retro blikken we deze keer terug op wat er eerder op 9 april gebeurde. Het is vandaag alweer 40 jaar geleden dat Jan Raas voor de eerste keer de Amstel Gold Race won. Het was zijn eerste van vijf overwinningen.

In de Amstel Gold Race van 1977 is het al Nederland wat de klok slaagt. De renners krijgen 20 hellingen voorgeschoteld. Het inspireert Jos Schipper om de finale hard te maken. De Nederlander valt aan en krijgt Gerrie Knetemann, Jan Raas en Hennie Kuiper mee in zijn zog.

De Belgische favorieten, Eddy Merckx en Freddy Maertens kijken elkaar het wit uit de ogen en missen de beslissende ontsnapping. De vier Nederlanders gaan strijden om de overwinning. Tijdens de laatste beklimming van de Cauberg lost Jos Schipper onder het gebeuk van Knetemann en Kuiper. De ploeggenoten bij TI-Raleigh willen Raas kost wat het kost kwijtspelen met het oog op een sprint in Meerssen. Wat ze vrezen komt echter toch uit. Raas lost de twee voor geen vin op de Cauberg en wint in de sprint. Raas zal later nog vier keer de Amstel Gold Raas winnen.

Foto: Cor Vos