Retro: Tom Boonen evenaart record De Vlaeminck in Roubaix 2012

Vandaag vijf jaar geleden: Tom Boonen wint voor de vierde keer Parijs-Roubaix.

Retro: Tom Boonen evenaart record De Vlaeminck in Roubaix 2012

Het is vandaag alweer vijf jaar geleden dat Tom Boonen op geweldige wijze voor de vierde keer Parijs-Roubaix won. Sindsdien deelt hij het recordaantal zeges met Roger de Vlaeminck.

Boonen is op 8 april 2012 ongenaakbaar. Al op de strook van Orchies, met nog een kleine zestig kilometer te gaan, geeft de Belg van Omega Pharma-Quick Step er een snok aan in het peloton. Op de volgende kasseistrook, die van Auchy-lez-Orchies à Bersée, versnelt Boonen nogmaals. Alleen Niki Terpstra volgt even, maar ook de Nederlander kan niet volgen.

De Bom van Balen rijdt de tegenstand voor moderne tijden compleet op een hoopje. Achter hem ontstaat een groep van vijf, waarin Lars Boom de sterkste lijkt. Hij verdeelt zijn krachten echter niet slim en versnelt op een moment dat hem later de tweede plaats kost. Boom wordt zesde, Terpstra doet een plaatsje beter. Sinds zijn vierde zege in Roubaix is Boonen al vijf jaar op zoek naar de vijfde. Aankomende zondag zal hij in zijn laatste wedstrijd als prof een ultieme gooi naar het record doen.

Foto: Cor Vos