Retro: Fabian Cancellara wint derde Roubaix in 2013

Vandaag vier jaar geleden: Fabian Cancellara wint zijn derde Parijs-Roubaix.

Retro: Fabian Cancellara wint derde Roubaix in 2013

In Retro blikken we deze keer terug op wat er eerder op 7 april gebeurde. We kijken naar het jaar 2013, waarin Fabian Cancellara zegevierde in Parijs-Roubaix.

Nadat de vroege vlucht met onder meer Stuart O'Grady en Mathew Hayman wordt ingelopen, geeft Niki Terpstra voor het eerst gas op Mons-en-Pévèle. Sep Vanmarcke gaat mee met Stijn Vandenbergh en Sebastian Langeveld.

Daarachter wordt het een tactisch steekspel, waarbij Cancellara op een tussenstrook het gat naar de kopgroep dicht. Vandenbergh en Vanmarcke rijden opnieuw weg, net voor de Zwitser aansluit. Op Camphin-en-Pévèle is het enkel Zdenek Stybar die volgt. Op Carrefour de l'Arbre valt Vandenbergh en heeft ook Stybar pech. Cancellara en Vanmarcke rijden samen op het vélodrome in Roubaix af. Dat levert de volgende finish op:

Fabian Cancellara wint zijn derde Parijs-Roubaix en jaagt vanaf dat moment op het record dat Tom Boonen en Roger de Vlaeminck delen: vier zeges in de Hel van het Noorden. De Zwitser slaagt er echter niet in. Eind vorig jaar neemt hij afscheid met de olympische tijdrittitel.

Foto: Cor Vos