Aru stemt seizoen volledig af op Giro 100: 'Alleen de eindzege telt'

Na een jaar afwezigheid in de ronde van zijn eigen land keert Fabio Aru terug naar de Giro d'Italia. Deze start vanaf zi...

Aru stemt seizoen volledig af op Giro 100: 'Alleen de eindzege telt'
  • Afbeelding van Fabio Aru Fabio Aru

Na een jaar afwezigheid in de ronde van zijn eigen land keert Fabio Aru terug naar de Giro d'Italia. Deze start vanaf zijn eigen grondgebied Sardinië.

De Sardijn van Astana heeft zijn zinnen gezet op de eindzege in de honderdste Giro d'Italia. Maar er zijn meer kapers op de kust voor de Giro 100, weet ook Aru. "Ik denk dat er veel favorieten zullen zijn, die allemaal hetzelfde hoge niveau halen aan het begin van de Giro", steekt hij van wal tegen La Gazzetta dello Sport.

"En er zijn wel 10 renners die hem kunnen winnen", toont de Sardijn zich bewust van de tegenstand. "Ikzelf ben er zeker toe in staat, maar kijk eens naar de concurrentie. Quintana, Nibali, Pinot, Mollema en Kruijswijk bijvoorbeeld, om maar een paar namen te noemen. Het zou een geweldige fout zijn om renners te onderschatten, dat heeft Steven Kruijswijk iedereen geleerd vorig jaar. Hij was geen favoriet bij de start van de Giro, maar kwam dicht bij de zege."

Slecht 2016

Aru blikt terug op vorig jaar, toen hij maar één zege boekte in het hele seizoen: een etappe in het Critérium du Dauphiné (geen bergrit). "Het was slecht qua resultaat, maar het was een goed leerjaar. Ik heb in 2016 veel geleerd, vaak leer je meer van een slecht jaar dan van een goed jaar. Ik ken mezelf nu beter."

De Astana-renner weet nu wat te doen. "Ik weet nu wie mijn vrienden zijn, ik heb keuzes gemaakt. We hebben mijn koersen en problemen geanalyseerd en ik kan er weer tegenaan." Vooral zijn hongerklop in de voorlaatste etappe van de Tour de France zit hem dwars. "Er zijn redenen voor, maar ik praat liever niet over die dag."

Via Tirreno-Adriatico en de Ronde van Kroatië werkt de Sardijn naar de Giro d'Italia, die op eigen grondgebied start. "Ik kom er nauwelijks nog, want ik woon in Lugano (Ticino, Zwitserland). Het wordt speciaal. Ik kan gelijk afrekenen met het slechte jaar 2016." En Nibali als tegenstander? "We trainen soms samen, maar we koersen tegen elkaar nu. Hij is een rivaal, maar geen vijand. Dat is een groot verschil", besluit de winnaar van de Vuelta van 2015.

Foto's: Cor Vos