Aru wil na 'moeilijk en stressvol' 2016 honderdste Giro d'Italia winnen

Fabio Aru heeft zijn zinnen gezet op winst in de Giro. De Italiaan kende een slechte eerste deelname aan de Tour de Fran...

Aru wil na 'moeilijk en stressvol' 2016 honderdste Giro d'Italia winnen
  • Afbeelding van Fabio Aru Fabio Aru

Fabio Aru heeft zijn zinnen gezet op winst in de Giro. De Italiaan kende een slechte eerste deelname aan de Tour de France en wil bewijzen hoe goed hij is.

Dat vertelde de Sardijn tegen Cyclingnews. "Het zal de eerste keer worden dat ik de Giro kan rijden op mijn eigen eiland", wijst de kopman van Astana naar het Grande Partenza op Sardinië. "Ik was namelijk geen prof in 2007, toen ze er ook al startte. Ik zou het geweldig vinden om deel te nemen."

Of hij daadwerkelijk deelneemt, beslist hij met de ploeg de komende dagen. Astana houdt dan een eerste trainingskamp in Montecatini in Italië. Oud-ploeggenoten Vincenzo Nibali, Mikel Landa en Diego Rosa bevestigden al wel de Giro-deelname. "Dat wordt mooi. We hebben enorm veel respect voor elkaar." Afgelopen week trainden Nibali en Aru nog samen. "Zij kozen voor andere projecten en ik kan ze alleen maar ontzettend veel geluk wensen."

Moeilijke Tour

De Sardijn ging met veel vertrouwen naar de Tour de France dit jaar. Zijn laatste drie grote rondes voor La Grande Boucle hadden namelijk drie podiumplaatsen opgeleverd. "2016 was een moeilijk jaar", vertelt de kopman van Astana. "Ik leerde meer dan toen het goed ging. We hebben als ploeg en ik als individu fouten gemaakt. Maar die houden we voor onszelf."

Hij werd dertiende in de Tour de France. "Maar, ik kom nog wel een keer terug naar de Tour. Ik heb erg genoten van de drie weken. Stressvol, maar mooi. Het maakt mij niet zoveel uit of een koers wel of niet bij me past. Er is wel wat stress in de eerste Tourweek, maar ik ervaar dat niet anders in een Giro of Vuelta." Aru houdt dus van de Tour, maar mijdt hem voorlopig. "Eerst maar eens winst in de Giro."

Foto's: Cor Vos