Degenkolb: "Niet genoeg invloed meer bij Giant-Alpecin"

John Degenkolb maakt deze winter de overstap van Giant-Alpecin naar Trek-Segafredo. De Duitser wilde graag weg bij de Ne...

Degenkolb: "Niet genoeg invloed meer bij Giant-Alpecin"
  • Trek-Segafredo Trek-Segafredo
  • John Degenkolb John Degenkolb

John Degenkolb maakt deze winter de overstap van Giant-Alpecin naar Trek-Segafredo. De Duitser wilde graag weg bij de Nederlandse ploeg.

Voor de Duitser stond 2015 vooral in het teken van herstellen. Het welbekende ongeluk op trainingskamp in Calpe zorgde voor fysieke en mentale blessures voor Dege. Een nieuwe start wilde de Duitser dan ook het liefst maken bij een nieuwe ploeg, vertelde hij aan Cyclingnews. "We behaalden samen veel successen. Maar soms begin je te denken aan nieuwe mogelijkheden."

"Ik vroeg ook om versterkingen voor de klassiekers, maar kreeg ze niet echt", geeft Degenkolb zijn oude ploeg nog een kleine trap na. "De ploeg werkte altijd geweldig voor me. Maar zoals het management met de ploeg bezig was qua klassieker-beleid, dat zinde me niet meer. Ik had amper invloed op de beslissingen die mij als renner aangingen. Het was tijd om weg te gaan bij Giant-Alpecin."

Hij vertelt verder over de situatie binnen de ploeg. "Ik was degene die verantwoordelijk was over de vraag of we dingen goed deden. Ik behaalde al dan niet goede resultaten in de belangrijke wedstrijden. Als ik dan geen invloed krijg op wie voor mij rijdt, dan is het niet meer goed. Tot op een bepaald moment werkte het, maar nu niet meer. Ik denk dat ik bij Trek-Segafredo een nog betere renner zal worden."

Erfenis van Cancellara

Het doet pijn om zulke dingen te zeggen over zijn oude werkgever. "Ik moet een hoop vrienden achterlaten. Er werken geweldige mensen voor Giant-Alpecin. Ik zal veel renners enorm missen. Gelukkig gaan mijn coach en Koen de Kort met me mee." Nu kan hij een nieuw hoofdstuk starten bij Trek-Segafredo.

"Het belangrijkste zal zijn een sfeer te creëren waarin iedereen zich comfortabel voelt. Ik denk dat daar succes uit voortvloeit", aldus de Duitser. Hij zal de klassieke kopman worden, waar Trek-Segafredo voor de klassiekers jarenlang bouwde op Fabian Cancellara. "Maar ik ben geen vervanger. Ik ben een totaal andere soort renner", stelt Dege.

"Natuurlijk hebben we overeenkomsten", dimt hij dan in. "We weten allebei om te gaan met de grote druk. Ik draag net als hij graag de druk van de hele ploeg op mijn schouders. Ik ben niet bang van leiderschap, noch van druk." Volgens de Duitser wordt het dan ook geen gevecht om het kopmanschap. "We hoeven daar geen ruzie over te maken volgend jaar, we kunnen allemaal mooi samenwerken. Kom maar op met dat seizoen 2017!"

Foto's: Cor Vos