Walscheid juicht, Andriato wint in openingsrit Tour of Hainan

De Chinese buitencategorie koers Tour of Hainan is geopend door Rafael Andriato. De Braziliaan versloeg Max Walscheid in...

Walscheid juicht, Andriato wint in openingsrit Tour of Hainan
  • Max Walscheid Max Walscheid

De Chinese buitencategorie koers Tour of Hainan is geopend door Rafael Andriato. De Braziliaan versloeg Max Walscheid in de massasprint in Xinglong.

De Tour of Hainan vormt traditioneel in oktober een van de afsluiters van het seizoen voor sommige WorldTour-formaties. Er waren jaren dat Belkin en later LottoNL-Jumbo hier nog even het aantal overwinningen kwam opkrikken.

Met Astana, Lampre-Merida (zonder titelverdediger Sacha Modolo) en Giant-Alpecin had de koers dit jaar toch weer drie WorldTour-ploegen aan de start. Met zeven vlakke etappes en twee licht heuvelachtige licht een sprinter als winnaar voor de hand.

Korte opening

Een nog geen negentig kilometer lange etappe van en naar Xinglong opende het bal voor de Chinese wedstrijd. Wel moest in de finale nog wat klimwerk worden verricht. Maar met hoogtes van 73 en 69 meter als uitschieters naar boven mocht dat geen naam hebben. Vier renners gingen op pad. De Braziliaan Alex Diniz nam Lucas de Rossi, Jingbiao Zhao en Dmitriy Lukyanov mee.

De Kazach moest in de finale al snel de andere drie laten gaan. Nadat de Chinees Zhao de bergtrui binnen had, werden de vluchters snel ingelopen. Ook een duo van Team Roth kon het peloton niet ontlopen. Het draaide uit op een massasprint. Drapac Professional Cycling, CCC Sprandi Polkowice en Wilier-Southeast verzorgden de lead out. De Braziliaanse sprinter Rafael Andriato maakte zijn ploeg Wilier-Southeast blij met de overwinning. Max Walscheid van Giant-Alpecin dacht te winnen en stak de handen in de lucht. Dat bleek te vroeg.

Foto: Cor Vos