Chaves wint spectaculaire editie Ronde van Lombardije

Esteban Chaves kroonde zich tot winnaar van de Ronde van Lombardije. De Colombiaan won na een zware koers de sprint van...

Chaves wint spectaculaire editie Ronde van Lombardije
  • Afbeelding van Esteban Chaves Esteban Chaves

Esteban Chaves kroonde zich tot winnaar van de Ronde van Lombardije. De Colombiaan won na een zware koers de sprint van drie in de straten van Bergamo.

Als laatste 'monument' van het jaar was de Ronde van Lombardije een laatste koers voor veel profs. Bijna 250 kilometer, vanuit Como naar Bergamo. De Madonna del Ghisallo lag vroeg in het parkoers en was zodoende een keer geen scherprechter in de najaarsklassieker.

Il Lombardia, zo heette de koers na een zoveelste poging tot moderniseren van de Italiaanse organisatie. Voor veel Italianen was het echter nog steeds de Giro di Lombardia. In deze uitgave twee nieuwe beklimmingen: de Sant'Antonio Abbandonato en de Miragolo San Salvatore.

Zware koers

De vele hoogtemeters zouden vanzelfsprekend zo laat in het seizoen voor een zware wedstrijd zorgen. In het eerste uur van de koers kwam geen renner weg van het peloton. Na vijftig kilometer lukte het een groep van vier. Damiano Caruso toog op pad met Stefan Denifl, Mickaël Cherel en Rudy Molard. De Italiaan zou op de Sant'Antonio Abbandonato solo over blijven. Drie minuten voorsprong trok hij de finale in.

Het peloton verbrokkelde. De nieuwe beklimming - tevens de afdaling ervan - zorgden voor spektakel. Op de volgende beklimming, de Miragolo San Salvatore, viel Caruso stil. Een groep van ongeveer vijftien renners ging strijden om de zege. Op de Selvino versnelde Esteban Chaves. Romain Bardet en Rigoberto Urán volgden. Ook Diego Rosa kon in het slot van de klim het gat dichten.

Bergamo Alta

Het kwartet liep veertig seconden uit op de rest van de favorieten. De vlakke stroken naar Bergamo zorgden voor een goede samenwerking vooraan, de vier reden uiteindelijk een minuut weg. De beklimming naar Bergamo Alta zou belangrijk zijn. Diego Rosa waagde als eerste een poging. Maar de anderen kwamen terug.

Na twee demarrages van Chaves bleef alleen Urán in het wiel. Kort na de top was ook Rosa aangesloten. Het trio zou de podiumplaatsen onderling verdelen. Bardet kon de aansluiting net niet meer maken voor de eindsprint. Rosa ging van enorm ver de sprint aan, alleen Chaves kon hem in extremis nog remonteren.

Foto: Cor Vos