Astana in de problemen? Ploeg mist deadline voor inschrijving UCI WorldTour

Wielerploeg Astana Qazaqstan heeft de deadline gemist om zich voor het volgende seizoen in te schrijven voor de WorldTour.

Wielrenners van Astana

Het Astana van Alexandre Vinokourov heeft de deadline gemist om zich voor 2025 in te schrijven voor de WorldTour. De ploeg uit Kazachstan ontbreekt op de lijst met teams die een aanvraag hebben ingediend.

Aanvraag indienen

Teams uit de WorldTour moeten ieder jaar opnieuw een aanvraag indienen voor een plekje in de hoogste divisie. Dat staat dus los van het promotie-/degradatiesysteem. Dit jaar was 15 oktober de uiterlijke indieningsdatum. Die deadline heeft Astana dus gemist.

Voor de aanvraag moeten ploegen een licentiedossier op orde brengen en indienen bij de UCI. Dit omvat zaken als budgetten en bankgaranties. In het geval van Astana ging er iets mis met de bankgarantie. Deze werd niet op tijd aangeleverd, waardoor de volledige aanvraag niet op tijd ingediend kon worden.

"Maar teams kunnen hun licentiedossier nog in orde brengen voor het einde van de registratieprocedure", meldt de UCI in een statement. Die deadline ligt dan weer op 10 december.

Kans dat renners vertrekken

Geen paniek dus, zou je zeggen. Toch moet Astana vrezen voor in ieder geval één probleem. Doordat de aanvraag voor een plekje in de WorldTour niet tijdig binnen was, zijn de renners nu gerechtigd om hun contract te ontbinden en elders onderdak te vinden.

Dat betekent dat Nederlanders Wout Poels, Darren van Bekkum, Ide Schelling, Cees Bol en Mike Teunissen ongestraft op zoek mogen naar een andere ploeg. De kans dat dat gebeurt is overigens niet zo heel groot.

Het ziet er namelijk naar uit dat het licentiedossier voor 10 december wel op orde is. Op die datum zal de licentiecommissie van de UCI zich definitief uitspreken over de aanvragen. Wordt die van Astana goedgekeurd, dan zijn de renners vanaf dat moment niet meer vrij om te vertrekken.

Ook bij vrouwen was er één ploeg die de deadline niet gehaald heeft. Het gaat om het Duitse CERATIZIT-WNT. Zij zitten in hetzelfde schuitje als Astana en krijgen dus ook extra tijd om de boel op orde te brengen.

Nieuws
  • Cor Vos