Tyler Farrar rijdt momenteel de zwaarste grote ronde die hij ooit heeft betwist. De Amerikaan beschrijft de Vuelta als een epische tocht.
"Dit jaar heb ik de zwaarste Ronde van Californië ooit gereden. Daarna kwam de zwaarste Ronde van Zwitserland die ik reed en nu de zwaarste Vuelta", vertelde de Amerikaan aan Cyclingnews.
"Is dit wat we willen, dat het iedere dag een last man standing-gevecht wordt? Als het wielrennen dat wil, is dat goed. Of willen we dat het meer tactisch wordt en meer traditioneel wordt?" vraagt Farrar zichzelf af.
Van A naar B
Het Vuelta-peloton rijdt hard, vindt de Amerikaan van Dimension Data. "En met deze parkoersen, rijdt het grootste deel van het peloton gewoon van A naar B. Iedere dag is zwaar geweest, ik denk dat ik nog nooit zo'n zware grote ronde meemaakte als deze Vuelta." En de sprinter is een ervaren rot, want het is zijn vijftiende grote ronde.
"Iedereen onderschat het aantal meters dat we iedere dag moeten klimmen", gaat de Amerikaan verder in zijn relaas. "2.500 hoogtemeters duidde vroeger op een overgangsrit, nu is het een sprintetappe", blikt hij terug op de achttiende etappe van gisteren.
"Als ik naar het roadbook kijk, kan ik twee etappes als vlakke etappes kwalificeren. Acht jaar geleden reed ik een Vuelta waarin er acht echte sprintersritten waren in 21 dagen, niet 3.000 hoogtemeters waarin je nog een kans op een sprint hebt."
Effect op koersstijl
Farrar meent bovendien dat de zwaarte van de rittenkoersen een negatief effect heeft op de koersstijl. "Wielrennen moet beslissen wat het wil laten zien. De laatste vijf, zes jaar wordt iedere koers een beetje zwaarder. Ieder jaar een extra bergetappe, een extra beklimming, een extra dit, een extra dat."
"Wat wil je dan? Je krijgt dan een limiet van wat het peloton kan doen", aldus de Amerikaan. "Natuurlijk kunnen die beste klimmers dag in, dag uit koersen. Dan zie je alleen maar Quintana, tegen Froome, tegen Contador. De rest zit allemaal op een breekpunt."
De renner van Dimension Data vindt dat de helft van het peloton in de tweede week gewoon van A naar B reed. "Ik wil niet echt kritiek leveren, ik wil meer dat deze trend een debat gaat openen dat een oplossing verdient. Zo wil ik bijvoorbeeld graag zien hoe de Vuelta er volgend jaar uit ziet. Verdubbelen ze alle beklimmingen, of gaan ze het meer voor alle renners maken? Dat is het kantelpunt waar ze zich nu op bevinden."