Vuelta: Quintana deelt mokerslag uit in heroïsche rit, Brambilla grijpt de etappe

Nairo Quintana heeft de Ronde van Spanje naar zijn hand gezet. In een geweldige etappe ging het met Alberto Contador vro...

Vuelta: Quintana deelt mokerslag uit in heroïsche rit, Brambilla grijpt de etappe

Gianluca Brambilla heeft de vijftiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij bleef Nairo Quintana en Fabio Felline voor. In het klassement deed de Colombiaan wel uitstekende zaken, want hij pakte ruim 2,5 minuut op zijn grootste rivaal Chris Froome. 

Met maar 120 kilometer op het programma was spektakel gegarandeerd. Al vroeg in de etappe gooide Alberto Contador de knuppel in het hoenderhok. Verrassend genoeg ging leider Nairo Quintana met de Spanjaard mee. Verder maakten onder andere Gianluca Brambilla, Davide Formolo, Kenny Elissonde, David de la Cruz en enkele knechten van Contador en Quintana deel uit van de kopgroep. Froome en Esteban Chaves waren niet bij de pinken.

Het werd nog erger voor Froome, want hij had in zijn groep maar twee knechten tot zijn beschikking. Daarom moest hij het werk overlaten aan Orica-BikeExchange en Astana. Toch kon de kopgroep een voorsprong opbouwen van zo'n drie minuten. Daar werd nog wel wat afgereden, maar op de meet had de Brit toch een achterstand van ruim 2,5 minuut. Froome had duidelijk niet zijn beste dag, want ook in zijn groep kon hij het tempo van bijvoorbeeld Chaves en Michele Scarponi niet bijbenen.

Op de slotklim was het man tegen man en ontbond Quintana nog maar eens zijn duivels. Brambilla en in eerste instantie Contador konden de leider in het algemeen klassement volgen, maar El Pistolero kraakte niet veel later toch. Quintana had geen oog voor de dagzege waardoor Brambilla eenvoudig naar de winst kon spurten.

Foto: Cor Vos