Vuelta: de etappe van morgen (maandag 29 augustus)

David de la Cruz bekroonde zijn goede eerste week met een overwinning en de rode trui, maar kan hij die vandaag behouden...

Vuelta: de etappe van morgen (maandag 29 augustus)
  • David de la Cruz David de la Cruz

Met David de la Cruz in de leiderstrui staat morgen een iconische berg op het programma, namelijk de Lagos de Covadonga. Kan de Spanjaard van Etixx-Quick Step zijn leiderstrui daar met succes verdedigen?

Datum: Maandag 29 augustusStart: LugonesFinish: Lagos de CovadongaType: BergetappeFavorieten: Nairo Quintana, Chris Froome, Alberto Contador, Esteban Chaves, Alejandro Valverde, Samuel Sanchez, Gianluca Brambilla

De mythische Lagos de Covadonga

De dag voor de rustdag moeten de renners hun krachten nog een keer bij elkaar rapen, want er wacht een loodzware etappe. Het peloton krijgt twee pittige beklimmingen voor de kiezen. Het begin is nog rustig, maar na zo’n 140 kilometer wacht eerst de Alto del Fito, een berg van de eerste categorie. Dertig kilometer nadat de top is bereikt, wacht de eerste klim van buitencategorie deze Vuelta. En wat voor één: de mythische berg Lagos de Covadonga. Hij is 12 kilometer lang en al na iets minder dan twee kilometer gaat het stijgingspercentage naar veertien procent. Twee keer kunnen de renners op adem komen, na zo’n 8,5 kilometer en 10,5 kilometer volgt een korte afdaling. Ze zullen die adem hard nodig hebben om de laatste 200 meter à 17,5 procent te bestijgen. Iedereen zal gebrand zijn om te winnen. Is het niet vanwege de geschiedenis van de berg, dan is het wel omdat morgen de rustdag plaatsvindt. En het is die dag toch lekkerder wakker worden als je dat met een goede prestatie op de Lagos de Covadonga doet. Wie gaat als rodetruidrager de eerste rustdag in?

Start/Finish

De laatste keer dat de Vuelta in Lugones startte, was in 1984. Toen was het dorpje de startplaats voor een tijdrit over twaalf kilometer van Lugones naar Monte Naranco. De winst ging naar de Spanjaard Julián Gorospe. De Spanjaard zou die Vuelta twee ritzeges pakken. Het was de Fransman Eric Caritoux die die Ronde van Spanje uiteindelijk won, op slechts zes seconden van Alberto Fernández. Nu gaat het peloton naar Lagos de Covadonga en is het een loodzware bergrit over 186,6 kilometer. De berg Lagos de Covadonga is onlosmakelijk verbonden aan de Vuelta en fungeerde al negentien keer als finishplaats. Laurent Jalabert en Pedro Delgado mochten beiden twee keer het zegegebaar maken. In 2014 was Przemyslav Niemiec de laatste. Als vroege vluchter bleef de Pool de klassementsmannen nipt voor.

PROFIL444-e1471329425197

Foto: Cor Vos