Simon Yates met sterk nummer naar ritzege Vuelta

Simon Yates won de zesde etappe in de Ronde van Spanje. Na een sterke demarrage op het klimmetje naar de Ribeira Sacra r...

Simon Yates met sterk nummer naar ritzege Vuelta
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates

Simon Yates won de zesde etappe in de Ronde van Spanje. Na een sterke demarrage op het klimmetje naar de Ribeira Sacra reed hij solo over de streep.

Na de etappewinst van Gianni Meersman gisteren, was vandaag de zesde etappe in de Vuelta aan de beurt. 163 kilometer tussen Monforte de Lemos en Luintra, nog steeds in het hoge Noorden van Spanje. Een klim met de top op drie kilometer van de streep zou mede over de etappewinst beslissen.

En dat vonden veel vluchters aantrekkelijk. Meerdere renners zetten in de eerste kilometers vluchtpogingen op, maar het peloton liet niet begaan. Onder andere Cannondale, Movistar en Etixx-Quick Step waren actief in de achtervolging. Uiteindelijk kwam dan toch een groep los.

López out

Maar het belangrijkste nieuws van de dag tot dan toe was de opgave van Miguel Ángel López. Net als Kruijswijk zag Superman zijn kansen op de eindzege door een valpartij een knauw krijgen. Hij brak op weg naar de Mirador de Ézaro drie tanden. De aanvallers konden geen oog hebben voor het leed van de Colombiaan.

Elf renners togen op pad. Daarbij interessant volk: Andrey Zeits, Jan Bakelants, Omar Fraile en Mathias Frank waren de voornaamste aanwezigen. Ook Kévin Réza, gisteren derde, sloop mee. De groep kreeg snel twee minuten respijt. BMC liet het gat niet groter worden, omdat José Mendes vooraan maar tweeënhalve minuut achterstand had in het klassement.

Voor Fraile ging het in de kopgroep niet snel genoeg. Hij viel aan op de Alto Alenza, om daar de bergpunten mee te nemen in de jacht op opnieuw winst in het bergklassement. In het peloton had Esteban Chaves zijn zinnen gezet op de etappe. Orica-BikeExchange rammelde het peloton bergop uiteen.

Spanje vs. Baskenland

De Bask Fraile reed een minuut voor vier tegenvluchters uit: Andrey Zeits, Laurent Didier, Jan Bakelants en Mathias Frank kwamen geen meter dichter. In het peloton had Spaans kampioen José Joaquín Rojas zich aan het werk gezet voor Alejandro Valverde. De achterstand bedroeg dan nog twee minuten.

Toch begon bij Fraile ook de vermoeidheid door te wegen. Zeits, Bakelants en Frank kwamen dichter en het peloton naderde ook snel. Op het klimmetje naar de Ribeira Sacra - Spaans voor de heilige rivier - kon nog van alles gebeuren. Fraile was op weg naar dat klimmetje al kanonnenvoer voor het achtervolgende trio. Frank zette dan door. Bakelants en Zeits lieten de Zwitser gaan.

Frank had moeite met het klimmetje richting Ribeira Sacra. Rubén Fernandez bepaalde het tempo in het peloton. Daniel Moreno nam snel over, hij viel aan. Simon Yates ging mee. De Brit kon even later de Spanjaard achterlaten. Dat duidde nog maar eens op een tactische fout van Movistar. Yates ging solo naar de zege in Luintra.

Foto: Cor Vos