Vuelta: Geniez grijpt de etappe, rood voor Rubén Fernandez

Alexandre Geniez heeft de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Op de steile slotklim bleef hij de groep met fav...

Vuelta: Geniez grijpt de etappe, rood voor Rubén Fernandez
  • Alexandre Geniez Alexandre Geniez

Alexandre Geniez heeft de derde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Fransman van FDJ wist op de Mirador de Ézaro nipt stand te houden op de ontketende groep met favorieten. De tweede plek was voor Rubén Fernandez, die daardoor de rode trui overnam van Michal Kwiatkowski. De derde plek ging naar Alejandro Valverde. 

Vroeg in de uiterst lastige etappe naar de steile Mirador de Ézaro was het een groep van zeven die zich wist af te scheiden van het peloton. Pieter Serry (Etixx-Quick Step), Rüdiger Selig (Bora-Argon 18), Jerome Cousin (Cofidis), Alexandre Geniez (FDJ), Gatis Smukulis (Astana), Simon Pellaud (IAM Cycling) en David Arroyo (Caja Rural) vormden de vlucht van de dag. Zij fietsten een voorsprong van zeven minuten bijeen, maar door onder meer berewerk van Christian Knees werd de voorgift rap gereduceerd naar vier minuten. Het meest opvallende nieuws vanuit het peloton was dat Warren Barguil er de brui aan had gegeven.

In de kopgroep was Pellaud inmiddels solo verder gegaan, maar op de voorlaatste klim viel de jonge Zwitser stil waardoor Geniez en Serry als eersten boven kwamen. Pellaud wist in de afdaling nog wel terug te keren tot het tweetal. Aan de voet van de immens steile slotklim had de kopgroep nog een voorsprong van twee minuten.

Lopez valt 

In het peloton had Team Sky lang als enige het heft in handen. In de kilometers naar de slotklim werd het tempo flink de hoogte ingejaagd door andere ploegen die zich aan het front meldden. In de aanloop viel een van de favorieten voor vandaag, Miguel Angel Lopez kuste namelijk het asfalt. In de strijd om de dagzege liet Geniez zijn metgezellen vrij vroeg achter. Uiteindelijk bleef de Fransman de groep met favorieten nipt voor.

In die favorietengroep domineerde Movistar. Fernandez, Nairo Quintana en Valverde bleven over met enkel Esteban Chaves in het wiel. Door een uitstekende laatste vijfhonderd meter kon Chris Froome ook nog terugkomen bij het elitegroepje. Alberto Contador verloor een kleine twintig seconden, terwijl de Nederlandse hoop, Steven Kruijswijk, ruim anderhalve minuut aan zijn broek kreeg gesmeerd.

Foto: Cor Vos