Cavendish kan leven zonder groene trui

Met vier ritzeges is Mark Cavendish tot nu toe heer en meester in de Toursprints. De groene trui zit echter stevig om de...

Cavendish kan leven zonder groene trui
  • Afbeelding van Mark Cavendish Mark Cavendish

Met vier ritzeges is Mark Cavendish tot nu toe heer en meester in de Toursprints. De groene trui zit echter stevig om de schouders van Sagan. Geen probleem, vindt de Brit.

Met een totaal van dertig ritzeges in de Tour de France steekt één groene trui daar wat schril bij af. Alleen in 2011 wist Cavendish de sprinterstrui naar Parijs te brengen. Sindsdien moet hij zijn meerdere erkennen in Peter Sagan."Volgens mij zijn de tussensprints het probleem", stelt Cav tegenover Sporza. "Je kan er de groene trui niet winnen, maar je kan hem wel verliezen. De tussensprints zijn niet eenvoudig omdat de vluchters al met veel punten gaan lopen. En bij pech verlies je meteen 20 punten."

Anti-SaganDe puntentelling op de schop gooien, hoeft van de Brit echter niet. Dat zou volgens hem puur gericht zijn tegen één renner in het bijzonder. "We voeren deze discussie ook enkel door Peter Sagan. Hij is geen normale renner. Als je het systeem aanpast, creëer je eigenlijk een anti-Sagan-trui. Dat zou respectloos zijn, want hij verdient de groene trui echt. Hij gaat mee in de vlucht en sprint ook altijd mee."

Nog twee kansenIn de tussenstand voor de groene trui leidt Sagan momenteel met 340 punten. 'Cav' volgt als tweede met 278 punten en Marcel Kittel staat derde met 228 punten. Voordat het peloton de Alpen induikt, dient zich morgen nog een relatief vlakke rit aan. Daarna zullen de sprinters moeten wachten tot Parijs.