TOUR: Van Avermaet soleert naar zege en gele trui

Greg Van Avermaet heeft een dubbelslag geslagen in de vijfde rit van de Tour de France. De Belg liet De Gendt achter en...

TOUR: Van Avermaet soleert naar zege en gele trui
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet

Greg Van Avermaet heeft de etappe naar Le Lioran gewonnen. De Belg reed solo naar de overwinning, nadat hij medevluchter Thomas De Gendt op de voorlaatste beklimming had achtergelaten. In het peloton legde Movistar een hoog tempo op, die snelheid heeft enkele slachtoffers geëist. Van Avermaet is ook de nieuwe leider. 

Een kopgroep van negen kreeg een vrij geleide van het peloton. Serge Pauwels, Romain Sicard, Florian Vachon, Greg Van Avermaet, Rafal Majka, Cyril Gautier, Andriy Grivko, Thomas De Gendt en Bartosz Huzarski kozen het hazenpad. Al gauw kreeg de kopgroep een voorsprong van bijna een kwartier. Toch ging het tempo in de kopgroep niet hard genoeg voor Grivko, De Gendt en Van Avermaet. Zij gingen er met z'n drieën vandoor en sloegen een mooi gat met de achtervolgers.

Lang leek het erop dat het in het peloton een gezapig ritje zou worden, maar ineens had Movistar andere plannen. Zij gooiden net voor de lastige klim Pas de Peyrol de knuppel in het hoenderhok. Het Spaanse team legde in het peloton zo'n verschroeiend tempo op dat verschillende renners de rol moesten lossen. Onder andere gele trui drager Peter Sagan, Tom Dumoulin, Mikel Landa en Vincenzo Nibali konden het tempo niet bijbenen. Door het hoge tempo werd de voorsprong van de kopgroep flink gereduceerd. Op twintig kilometer van het einde hadden De Gendt en Van Avermaet, Grivko had moeten lossen, nog slechts zeven minuten.

Van Avermaet solo

Op de voorlaatste beklimming ging het lichtje bij De Gendt uit, wat voor Van Avermaet het signaal was solo verder te gaan. Doordat de knechten van Movistar waren opgesoupeerd en Team Sky het over had genomen van de blauwhemden, bleef de voorsprong van de BMC-renner redelijk stabiel. Doordat het Engelse team de regie overnam keerde de rust enigszins terug in het peloton. De enige Nederlanders die de schifting hadden overleefd waren Wilco Kelderman en Bauke Mollema. Door een aanval van Romain Bardet in de slotkilometers ontstond er nog even opschudding in de groep met favorieten, door die aanval verloor Alberto Contador in de slotfase toch nog enkele seconden in de strijd om het klassement.

Ook van De Gendt had de winnaar van de Tirreno-Adriatico dit jaar geen last meer, want die volgde al gauw op ruim een minuut. In de laatste lastige kilometers naar Le Lioran viel Van Avermaet niet meer stil waardoor hij onbedreigd naar zowel de ritzege als de gele trui kon rijden. De Gendt en Majka werden op gepaste afstand tweede en derde. De Gendt is wel de nieuwe drager van de bollentrui.