TOUR: Cavendish de snelste in wandeletappe naar Angers

De vierde etappe in de Tour de France viel ten prooi aan Mark Cavendish. In een millimetersprint klopte hij André Greipe...

TOUR: Cavendish de snelste in wandeletappe naar Angers
  • Afbeelding van Mark Cavendish Mark Cavendish

De vierde etappe in de Tour de France viel ten prooi aan Mark Cavendish. De Brit van Dimension Data drukte in de massasprint in Angers als eerste zijn wiel over de streep, voor André Greipel en Bryan Coquard. Wereldkampioen Sagan blijft in het geel rijden.

Al in de eerste kilometers kon Armindo Fonseca wegrijden. De Franse aanvaller pur sang van Fortunéo-Vital Concept zorgde ervoor dat zijn ploeg al voor de derde dag op rij prominent op televisie te zien was. Hij kreeg echter niemand mee in zijn vluchtpoging. Tinkoff van klassementsleider Sagan en de gehavende Contador liet het gat snel oplopen naar elf minuten.

 

In het peloton werd de wandelgang ingezet. Vooraan wist Fonseca dat het een onbegonnen verhaal was, maar hij hield stug vol. Aan hetzelfde tempo als het peloton zette hij zijn koers voort. Na een aantal uur stond er een gemiddelde van 33,5 kilometer per uur gemiddeld op de teller.

Titi

Thomas Voeckler achtte zijn moment gekomen. Op dik tachtig kilometer van de streep vertrok de flamboyante Fransman van Direct Énergie in de jacht op Fonseca, die nog steeds aan een slakkengangetje op kop reed. Binnen een kwartier dichtte Titi het gat van zes minuten. In het peloton reden net als op de eerste dag Thomas de Gendt en Julien Vermote op kop.

 

In de tussensprint kon het peloton nog voor 15 punten sprinten, iets dat niet vaak het geval is. Marcel Kittel kwam als eerste door, voor Alexander Kristoff en Sagan. Cavendish sloot het rijtje sprinters dat er echt voor ging af. Greipel zat wat verder naar achteren

 

Ruim langzamer dan het traagste koersschema zette het peloton koers voort richting Angers. Voeckler en Fonseca versnelden tevergeefs. De treintjes waren al gevormd en het lot van deze etappe lag al voordat de rit begon voor de hand.

Na een nerveuze en beweeglijke slotfase kon in Angers de sprint worden beslecht. Greipel ging de sprint van heel ver aan en het werd een millimetersprint tussen hem en Cavendish. De Brit won uiteindelijk. Derde werd Bryan Coquard.