Cavendish vervult lang gekoesterde droom met gele trui

Driemaal scheepsrecht ging gisteren op voor Mark Cavendish. Waar het in Bastia en Harrogate niet lukte, mocht de Brit op...

Cavendish vervult lang gekoesterde droom met gele trui
  • Afbeelding van Mark Cavendish Mark Cavendish

Na twee mislukte missies bleek driemaal scheepsrecht voor Mark Cavendish. Met een sprint uit het boekje vervulde hij zijn lang gekoesterde droom van het dragen van de gele trui. Voor de Britse spurtbom betekende het zijn 27ste dagzege in de Tour de France. "Dit is een heel speciale overwinning voor me."

"Het is de eerste keer dat ik de eer krijg om het geel te dragen. Wat een speciaal moment om het te doen, met zulke speciale mensen. Met drie van mijn laatste mannen, Boasson Hagen, Renshaw en Eisel, rijd ik al heel mijn carrière samen. In dit team rijden we voor meer dan alleen onze sponsors. We rijden voor Qhubeka en om ervoor te zorgen dat 5000 kinderen in Afrika een fiets krijgen. Er is geen betere manier om dat te doen door het dragen van het meest iconische symbool in het wielrennen, de gele trui. Ik ben heel erg blij."

Twee keer eerder ging de jacht op de gele trui mis voor Cavendish. In Bastia werd hij opgehouden door een valpartij en in zijn eigen Harrogate viel hij zelf nadat hij in de clinch lag met Simon Gerrans. De gele trui ging toen tot twee keer toe naar Marcel Kittel, die dit jaar genoegen moest nemen met een tweede plek. "Ik moest mijn sprint erg vroeg beginnen aan de linkerzijde. Mark kon later aan zijn inspanning beginnen", verduidelijkt Kittel tegenover Sporza. "Dat maakte het verschil. Als je in de wind zit en iemand komt van achteren, dan is er geen houden aan. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar het is geen schande om te verliezen van Mark."