Van Garderen aast op revanche in Tour de France

Tejay van Garderen hoopt in de aankomende Tour de France zijn grote teleurstelling van vorig jaar weg te spoelen. Toen m...

Van Garderen aast op revanche in Tour de France
  • Afbeelding van Tejay van Garderen Tejay van Garderen

Tejay van Garderen hoopt in de aankomende Tour de France zijn grote teleurstelling van vorig jaar weg te spoelen. Hij werd ziek op de tweede rustdag en moest als nummer drie van het klassement de volgende dag opgeven.

"Dat was het slechtste moment van mijn hele carrière", blikt Van Garderen terug met VeloNews. "Ik ben een freak geworden qua hygiëne. Ik heb spullen om mijn handen en mijn hele lichaam schoon te houden. Ik geef geen handen meer aan mensen, want die kunnen vast honderd andere handen hebben geschud."

De Amerikaan met Nederlandse roots is mentaal nu over de tegenslag heen. "Je kunt er best een beetje mentale pijn van hebben. Maar je moet op een gegeven moment gewoon stoppen met bitchen en doorgaan." Hij vindt het zelf tijd om weer resultaten te halen. Om te beginnen deed hij dat met een ritzege in de Ronde van Zwitserland.

Angelsaksische tandem

Op de vraag of Van Garderen met gefronste wenkbrauwen zat toen Richie Porte naar de ploeg kwam antwoordt Van Garderen resoluut: "Het zou vreemd zijn wanneer Sky Contador zou contracteren om met Froome te gaan rijden. Maar Richie en ik? Dat is niet zo vreemd. We hebben allebei nog geen grote ronde gewonnen."

Porte en Van Garderen zijn goed bevriend. Ze wonen op een steenworp afstand van elkaar in Zuid-Frankrijk. Er heerst geen rivaliteit. Afgelopen winter gingen de twee veel samen trainen. "Richie houdt er blijkbaar van om uren te fietsen en geen instructies te krijgen over hoe te trainen", vertelt Van Garderen. "Ik was verbaasd daarover. Hij komt van Sky af, ik dacht dat het een cijfermachine zou zijn."

Over de Tour de France is de Amerikaanse klassementsman duidelijk. "Andere jongens moeten het tempo gaan bepalen. Richie en ik moeten van de rest profiteren. We gaan in het begin niet voor elkaar rijden." Van Garderen gaat overigens niet naar de Olympische Spelen. Zijn vrouw is zwanger en Tejay wil niks riskeren als het gaat om het Zika-virus.