Ivan Basso zet een punt achter zijn loopbaan

Ivan Basso zet een punt achter zijn loopbaan

Ivan Basso stopt met professioneel wielrennen. Dat werd vandaag bekendgemaakt bij de Giropresentatie. In de Tour moest Basso opgeven nadat er teelbalkanker werd geconstateerd bij hem. Onlangs werd bekend dat Basso volledig is genezen, maar toch heeft de Italiaan besloten om niet verder te gaan als wielrenner. Hij blijft wel verbonden aan Tinkoff-Saxo.

In een verklaring zegt Basso: “Iedere atleet weet dat het licht niet heel zijn loopbaan kan schijnen. Het is onvermijdelijk dat het lampje minder fel wordt. Voor een wijs atleet is dat het teken om het uit te schakelen”, zei Basso op de website van zijn ploeg. Basso blijft betrokken bij de Russische formatie. Basso krijgt een nieuwe functie waarbij hij samenwerkt met sportdirecteur Steven De Jongh en algemeen manager Stefano Feltrin. “Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het teammanagement, de ploegleiders en de renners. Ik wil ook de manager, Oleg Tinkov, bedanken.”

Basso heeft een erelijst waar je u tegen zegt. Hij schreef tweemaal de Ronde van Italië op zijn naam. In 2006 en 2010 pakte hij de roze trui. Daarnaast stond hij twee keer op het podium in de Tour de France. Één keer won hij een etappe. De ploegentijdrit van dit jaar in de Ronde van Frankrijk blijkt de laatste wedstrijd van Basso. Een groot gedeelte van 2007 en 2008 miste Basso als gevolg van een schorsing na Operación Puerto.