TOUR: VUILLERMOZ WINT OP MÛR DE BRETAGNE

TOUR: VUILLERMOZ WINT OP MÛR DE BRETAGNE

Alexis Vuillermoz was vandaag de sterkste op de Mûr de Bretagne. In de steile slotkilometer liet de Fransman van AG2R-La Mondiale Daniel Martin (Cannondale-Garmin) en Alejandro Valverde (Movistar) achter zich. Chris Froome blijft de leider in het algemeen klassement. Morgen staat een ploegentijdrit tussen Vannes en Plumelec op het programma, waarna maandag de eerste rustdag van de Tour volgt.

Eén renner stond niet aan de start vandaag: Luca Paolini van Katusha, die bij een test eerder in deze Tour de France sporen van cocaïnegebruik liet optekenen in zijn urine. Na zes kilometer koers trok Sylvain Chavanel (IAM Cycling) op avontuur, hij werd vergezeld door Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Romain Sicard (Europcar) en Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché). Elf kilometer later hadden zij hun maximale voorsprong van 3 minuten en 55 seconden te pakken. Daarna zette Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) zich op kop van het peloton.

Op de Mont Bel-Air nam Sicard het enige op te rapen puntje mee. Périchon ging vervolgens met de tussensprint aan de haal, André Greipel won de tussensprint van het peloton en raapte elf punten op. Hij klopte John Degenkolb met een fietslengte, waar Mark Cavendish in de strook bergop eerder al was gelost. Peter Sagan hield zich in en leek te sparen voor de aankomst op de Mûr de Bretagne.

Na de tussensprint ontstond een achtervolgende groep van vijftien renners, met meerdere renners van Europcar en Lotto-Soudal, maar ook Lars Boom (Astana), Sagan, Degenkolb en wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step). Na wat schermutselingen kwam een trio op kop te zitten: Huzarski had met Michal Golas (Etixx-Quick Step) een landgenoot mee zitten, de Deen Lars Ytting Bak (Lotto-Soudal) vergezelde hen.

Het drietal kon een minuutje wegrijden van het peloton, waar Cannondale-Garmin zich in dienst van Dan Martin op kop had gezet. Langzamerhand werd de achterstand wat minder en in het zicht van de Mûr de Bretagne werden de koplopers ingerekend. Op die Mûr gingen Simon Yates (Orica-GreenEdge) en Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale) weg, waarna Froome zelf het gat dichtte. Vuillermoz ging opnieuw en iedereen keek opnieuw naar Sagan om alles op te lossen. Die weigerde en zo kon de Fransman na meerdere pogingen toch een gat slaan dat groot genoeg was om te winnen.

Vincenzo Nibali reed niet al te best omhoog op de Mûr de Bretagne en moest lossen uit de groep met Froome, Quintana en Contador.