Getest: Fizik R5B fietsschoenen

Getest: Fizik R5B fietsschoenen

Fizik (of zoals de fabrikant het zelf schrijft Fi'zi:k) is vooral bekend als fabrikant van fietszadels. Maar de Italiaanse firma maakt tegenwoordig ook fietsschoenen. De R3B is het topmodel van Fizik, Wieler Revue testte de middenklasser uit: de R5B, in de zwarte variant. Voor wie niet van zwarte fietschoenen houdt, is er overigens ook een wit/grijze variant beschikbaar. Het is niet meteen de schoen voor de wedstrijdrijder, wel een prima keuze voor de fietstoerist die regelmatig op de racefiets stapt. Fizik heeft overigens ook speciale schoenen voor MTB-ers en fietsende vrouwen. De R5B kost 150 euro, dat is honderd euro goedkoper dan het vlaggenschip van Fizik.

Het R5B-paar dat Wieler Revue uitprobeerde, kan met het Boa-sluitsysteem strakker of juist losser gemaakt worden. Geen klittenbandsluiting zoals bij veel andere fietsschoenen, maar een draaischijf dat met draadjes over de schoen heen werkt. En dat is wel even wennen als je voor het eerst met dat systeem rijdt, want het is ineens een stuk lastiger om in de schoen te stappen. Totdat na enkele keren dragen het kwartje valt: als je de draaischijf naar je toe trekt, gaat hij volledig open en kan je zonder draaien de instap stukken ruimer maken. Daarna druk je hem weer dicht en kan je eventueel tijdens het fietsen nog wat strakker of juist losser draaien als dat nodig is.

Het belangrijkste: zitten ze goed? Ja, is het antwoord. Ze zijn vrij smal, maar de pasvorm is prettig. Natuurlijk moet je even wennen aan nieuwe schoenen, maar al tijdens de eerste rit op de R5B’s is het gevoel goed. De schoen is stijf, maar niet té en de bloeddoorstroming naar de tenen blijft gelukkig goed doorgaan. Een vrij smalle schoen, maar niet te strak gelukkig. En ook bij de tropische temperaturen die we begin juli hadden, heb je het gevoel dat er toch genoeg ventilatie in de schoenen optreedt. De schoen ‘ademt’ goed, zoals dat heet. Mede door de tong uit één stuk die over de bovenkant van je voet ligt, als je de schoenen draagt. En omdat de draadjes van de Boa-sluiting er aan de bovenkant doorheen getrokken zijn, blijft die bovendien mooi op zijn plek en zakt niet naar de zijkant van je voet.

Conclusie: een comfortabele, fraai ogende fietsschoen, voor een redelijke prijs.