Kaden Groves: van motorcrosser tot profwielrenner

Kaden Groves won dit seizoen al twee etappes in de Herald Sun Tour en eindigde woensdag als zesde in de vierde etappe van de UAE Tour. Wie is hij?
Groves

Naam: Kaden Groves
Geboortedatum: 23 december 1998
Nationaliteit: Australisch
Ploeg: Mitchelton-Scott

Stuart O’Grady, Robbie McEwen, Baden Cooke, Michael Matthews en Caleb Ewan: zomaar wat Australische snelheidsduivels die de afgelopen decennia naam maakten in het profpeloton. In het Australische eten lijken wel vezels te zitten die ervoor zorgen dat de benen razendsnel kunnen ronddraaien. Een van de nieuwste sprintpareltjes is Kaden Groves, die vorig seizoen indruk maakte door onder meer etappes te winnen in de hoog aangeschreven koersen Le Triptyque des Monts et Châteaux, Circuit des Ardennes International en de Ronde de l’Isard. Die zeges werden geboekt in een sprint. 

Toch is de kersverse aanwinst van Mitchelton-Scott meer dan alleen een snelheidsduivel. Dat bewijst onder meer zijn achtste plaats in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Groves is meer een type Matthews dan een type Ewan. In 2019 heeft hij via talentenmachine SEG Racing de stap naar de WorldTour kunnen zetten. Ook daar zal hij direct op zoek gaan naar mooie resultaten. Na zijn overstap zei Groves tegen het Australische SBS: “Toen ik jonger was, was ik al competitief. Dat karaktereigenschap ben ik nooit kwijtgeraakt. Ik vind het altijd leuk om te strijden en te winnen.”

In dienst van SEG Racing

Groves komt net als McEwen uit de staat Queensland, maar lijkt dus meer op Matthews en ziet in de renner van Team Sunweb ook zijn voorbeeld. Opvallend: beiden begonnen als motorcrosser voordat ze voor de fiets kozen. “Ik beschouw mezelf als eenzelfde type renner als hem. Als een sprinter die ook bepaalde beklimmingen kan overleven.” Groves begon met wielrennen toen hij zijn voorste kruisband afscheurde als motorcrosser. Hij bleek talentvol op het stalen ros. “Ik begon met wielrennen als onderdeel van mijn revalidatieproces, maar ik ben nooit meer gestopt. Ik heb mijn ambities als motorcrosser opgegeven om me te focussen op wegwielrennen.” Het is duidelijk een goede beslissing geweest.

  • Kaden Groves

Laatste nieuws