📸 Down Under boven in Vuelta: in drie van de vier truien zit een Australiër (die van O'Connor is wel een dure na enorme boete...)

De aanleiding is niet zo leuk, maar Down Under heerst in de Vuelta. Aan de trui van O'Connor zit sinds gisteren wel een flink prijskaartje...

ben o'connor in de rode trui van de vuelta

De Vuelta beleefde gisteren een dag waarop van alles gebeurde. Het belangrijkste was een niet zo leuk incident: Wout van Aert kwam zwaar ten val in een afdaling en moest de strijd staken. Gelukkig kwam zijn ploeg al met een medische update die relatief goed nieuws bevatte.

Australische truien in Vuelta

Het gevolg van de val en opgave van Van Aert is dat de twee truien die om zijn schouders zaten (naast de groene puntentrui die hij fysiek droeg, was hij ook de leider in het bergklassement) van eigenaar veranderden. Beide truien gaan nu naar iemand met de Australische nationaliteit. Het groen is voor Kaden Groves en de blauwe bollentrui gaat naar UAE-klimmer Jay Vine.

Tel daarbij op dat het rood (nog even) om de schouders zit van Ben O'Connor, die na de klim naar Lagos de Covadonga vijf seconden van zijn ooit zo riante voorsprong op Primoz Roglic overhield, en de conclusie is dat het Down Under boven is in de Vuelta. Een Twitteraar maakte een screenshot van de het Australische truienfeestje.

Overigens liet de ploeg van de nieuwe groenetruidrager Kaden Groves, Alpecin-Deceuninck, op Twitter direct weten dat dit uiteraard niet de manier is waarop ze die trui wilden bemachtigen. "Boven alles wensen we Wout van Aert een spoedig herstel", schrijven ze. Ook Vine zei dat dit niet de manier is waarop hij in de bergtrui wilde belanden.

En het is natuurlijk ook zo dat niet alle truien in Australisch bezit zijn, want de witte trui voor de beste jongere hangt om de schouders van Spanjaard Carlos Rodriguez, die in razendspannende strijd is verwikkeld met Mattias Skjelmose (7 seconden) en Florian Lipowitz (Duitsland).

O'Connor en de rodetruisoap: boete van 1000 euro

Ben O'Connor behield z'n rode trui dus met een zeer kleine marge. Richting Lagos de Covadonga moest hij zichzelf binnenstebuiten keren om nog een dagje (gezien de etappeprofielen waarschijnlijk ook nog wel twee dagen) in het rood te kunnen rijden.

Na de etappe volgde er wel een soort rodetruisoap. De renner van Decathlon-AG2R kreeg namelijk een boete van maar liefst 1000 Zwitserse Frank en 20 UCI-punten in mindering omdat hij te laat was bij de podiumceremonie. O'Connor dacht dat die aan de voet van de slotklim was, maar het podium stond slechts 500 meter onder de top. De politie bracht hem met gillende sirenes terug, maar de UCI was onverbiddelijk.