Stuyven verslaat Lampaert in Omloop Het Nieuwsblad

Jasper Stuyven heeft Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De kopman van Trek-Segafredo liet Yves Lampaert achter zich in de sprint. Soren Kragh Andersen completeerde het podium.

Stuyven
  • Trek-Segafredo Trek-Segafredo
  • Yves Lampaert Yves Lampaert
  • Jasper Stuyven Jasper Stuyven

In regenachtige en winderige omstandigheden ging het peloton van start. Vijf renners vormden de eerste kopgroep, namelijk Mathijs Paasschens, Lluis Mas, Matteo Jorgenson, Manuele Boaro en Senne Leysen. Zij kregen een ruime voorsprong van het peloton, maar toen er kans was op waaiers slonk die voorsprong razendsnel. Het peloton werd vervolgens ook daadwerkelijk in waaiers getrokken, maar die scheve situatie werd niet veel later weer rechtgetrokken.

Mede door een spoorwegovergang werd de kopgroep snel ingerekend. De eerste keer Haaghoek zorgde wederom voor spektakel, want de grote mannen meldden zich al vooraan. Op een kleine zeventig kilometer van de meet trok Greg Van Avermaet ten aanval. De Olympisch kampioen werd teruggefloten, maar het bleek wel de aanzet van de uiteindelijk definitieve slag. Ploeggenoot Matteo Trentin ging namelijk niet veel later ook ten aanval. De Italiaan kreeg Stuyven, Lampaert, Tim Declercq, Mike Teunissen, Andersen, Frederik Frison en Jonas Rutsch met zich mee.

Voor die laatste was het er al snel te veel aan. De jonge Duitser moest lossen waarna er zeven vooraan bleven. Achter hen deed Team Ineos het werk, maar zij konden niet veel dichter komen. Toen de knechten waren opgesoupeerd viel het helemaal stil en liep de voorsprong snel op. Daardoor leek de koers al snel in een plooi te vallen. Door aan aanval van Wout van Aert kwam de spanning enigszins terug. Hij raapte ploeggenoot Pascal Eenkhoorn op en kreeg Tiesj Benoot met zich mee. Desondanks was het niet genoeg om terug te keren tot aan de kopgroep.

Mede door het ijzersterke werk van Tim Declercq, die het tempo er in de kopgroep altijd inhield en maar bleef gaan. Het wachten was vervolgens op de Muur van Geraardsbergen, waar de laatste schifting zou volgen. Op de Muur moesten Declercq en Frison al snel lossen. Daarna was het de beurt aan de rappe Teunissen en Trentin. De Italiaan bleef in het vervolg hangen op een aantal seconden, maar kon ook niet meer terugkomen. Andersen moest eveneens een gaatje laten op de Muur, maar wist wel terug te keren.

Stuyven, Lampaert en Andersen gingen strijden om de overwinning, zo veel was duidelijk. Op de Bosberg leek Lampaert de beste, maar gaven de drie elkaar uiteindelijk geen duimbreedte toe. Op zo'n twee kilometer van de meet probeerde Lampaert het nog eens met een lepe aanval, maar de voormalig Belgisch kampioen werd snel teruggehaald door Stuyven. De demarrage was er wel te veel aan voor Andersen, die als derde zou eindigen. In de sprint met twee was Stuyven niet te kloppen. Voor de Belg is het zijn eerste zege van het seizoen.

Nieuws
  • Cor Vos