Wordt het niet eens tijd Gianni Moscon levenslang te schorsen?

Wat moet-ie nog meer gaan doen?
gianni moscon

Zelfs Riccardo Ricco is niet levenslang geschorst. De Italiaan nam de uitdaging aan om alle soorten doping te gebruiken die op de planeet aarde beschikbaar zijn en mag in 2024 weer koersen - gaat-ie doen ook waarschijnlijk. Gianni Moscon is nog nooit betrapt op doping, maar toch is de vraag opwerpen of hij niet levenslang geschorst moet worden een rechtvaardige.

Want wat heeft Moscon in zijn vijf armetierige jaren als profwielrenner níét op z'n kerfstok staan? Kort samengevat: hij is een aan de auto hangende racist met losse handjes. Gisteren, tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne, smeten die losse handjes na een valpartij een fiets bovenop Jens Debusschere. De wieler-VAR oordeelde: uit koers.

Dat hij daarna boos zijn rugnummer wegwierp - deze keer niet eens naar een andere renner; dat bewaart Moscon voor voorwerpen die wél pijn doen als ze op je landen, zoals een fiets - wil ik 'm nog wel vergeven. Maar het structureel verbaal dan wel fysiek kapotmaken van collega's, of überhaupt mensen, niet. Om het met een niet zo heel juridisch onderbouwd zinnetje te zeggen: het is wel een keertje klaar, Gianni.

Het zal wel niet kunnen, maar wat mij betreft schorsen 'ze' (ik weet niet wie daar bevoegd toe is, en de wielerwereld kennende weet niemand dat) Moscon levenslang. Enkelbandje om waardoor hij niet meer in kan klikken. Een knoop in al z'n bibshorts zodat het onmogelijk wordt die nog aan te trekken. De tandjes van al z'n cassettes afvijlen. Een soort chemische castratie, maar dan op wielergebied. Verzin maar iets.

Alhoewel het natuurlijk ook een leuk sociaal experiment is om te bekijken wat er gebeurt als je Gianni Moscon nog wél een wielerleven in het peloton laat rondrijden. Je moet niet uitsluiten dat het uiteindelijk uitmondt in de Derde Wereldoorlog. Of misschien een daad met minder geopolitieke gevolgen: al fietsend z'n pielemuis tevoorschijn halen en z'n collega's eronder pissen. Iets wat hij figuurlijk al lang en breed heeft gedaan.

  • Gianni Moscon

Laatste nieuws