Sam Oomen: "Fietsen om bezig te blijven"

Sam Oomen was gisteren te gast in de Life Slow, Ride Fast podcast van Laurens ten Dam. De Brabantse klimmer vertelde dat hij zijn trainingsstage in Spanje vroegtijdig heeft afgebroken en dat hij de komende tijd vooral bezig blijft. "Dat is je werk."
Sam Oomen: "Fietsen om bezig te blijven"

"Vrijdag waren we nog op pad. Echt een supermooie training, een beetje elkaar kapot rijden. Dat soort streken", noemde Oomen de trainingsrit die hij afgelopen vrijdag had met Antwan Tolhoek en Lennard Hofstede. "Halverwege stoppen op een Spaans terrasje. Echt supercool. 's Avonds kwam de eerste berichtgeving over het situatie in Spanje. Antwan had een dag later al de eerste boot naar Yerseke."

Oomen benoemt de onzekerheid waar ze in zaten, ook omdat alle wedstrijden werden afgelast. "We wisten niet waar we heen zouden gaan", vertelt Oomen, die eigenlijk in Spanje zou blijven tot de eerste koers die hij zou moeten rijden. "Ik had geen vliegticket terug geboekt. Maar het werd voor mij beslist, zullen we zeggen. Het ging echt supersnel."

Noodtoestand

In eerste instantie leek het erop dat de noodtoestand in Spanje pas vanaf maandagochtend zou gelden. Die bleek echter al in de nacht van zaterdag op zondag in te gaan. Voor Hofstede en Oomen werd het toen echt spannend. "Je weet even niet meer wat wel en niet kan. En omdat het zo nieuw is, wist niemand iets. De mensen die ons normaal naar het vliegveld brachten, begonnen ook te twijfelen. Ze wisten zelf ook niet of ze ons nog wel konden wegbrengen."

Blijven fietsen

Inmiddels is Oomen weer thuis in Tilburg en blijft hij, ondanks dat hij op korte termijn geen doel heeft om naar te trainen, wel fietsen. "Het is fietsen om bezig te blijven, omdat het je werk is en omdat ik het ook leuk vindt. Het is niet naar een doel toewerken nu. Ik ben daar vorig jaar erg goed in geworden en heb het doelloze ook wel kunnen waarderen (Oomen herstelde van een heupbreuk, red.). Ik kan het wel goed handelen."

“Ik vind dat ik zelf in deze situatie niet mag klagen. Het is een grote chaos op de hele aardkloot. Er zijn best wel wat mensen die er heel org onder lijden. Als ik het dan in perspectief plaats, dan kom ik, en veel anderen in het peloton, best wel goed weg. Het liefst had ik nu ook gekoerst en gepraat over de heilige week die er aan zat te komen in België. Er is iets veel groters gaande, so be it.”

De onzekerheid accepteren

"Ik denk dat het de kunst is om de onzekerheid te accepteren", vervolgt Oomen. "Totaal niemand weet het ook en dat is eigenlijk wel fijn aan deze situatie. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We hebben allemaal geen weet van hoe dit gaat lopen, omdat niemand dit heeft meegemaakt. We moeten die onzekerheid maar accepteren en niet teveel verwachten, want het loopt toch wel anders dan je denkt."

  • Sam Oomen

Laatste nieuws