Jan Bakelants: 'Waarom niet de Tour kijken via Netflix?'

Gisteravond ging het bij Extra Time Koers over het wel of niet doorgaan van de Tour de France. Jan Bakelants, Sep Vanmarcke en José De Cauwer wisselden van gedachten. Volgens die laatste is een Tour zonder publiek een vreemd gezicht, maar daar merkt de TV-kijker volgens hem minder van.
Jan Bakelants: 'Waarom niet de Tour kijken via Netflix?'

Frans minister van Sport Roxana Maracineanu opperde al dat de Tour de France wellicht achter gesloten deuren verreden kan worden. De gasten bij Extra Time Koers lieten hun licht daar over schijnen. TV-commentator José De Cauwer twijfelt over wat de beste beslissing zou zijn.

"Ik was in Parijs-Nice getuige van die aankomsten zonder publiek", vertelde De Cauwer. "Het was een raar gevoel. Er was zeker minder sfeer, maar daar merkt de TV-kijker niets van. Als men nu koers zou uitzenden zonder publiek, dan hebben ze zeker 90% marktaandeel."

Tour de France kijken via Netflix?

Jan Bakelants is positief gestemd over het wel of niet doorgaan van de Tour en ziet ook commerciële mogelijkheden. "Het kan volgens mij alle kanten op", zegt hij. "Ik denk dat de ASO gaat proberen om een Tour de France te organiseren, waarbij geen publiek welkom is. Ik denk dat zoiets ook realiseerbaar is en dat er een heel nieuw model achter kan zitten. Dat format zou dan kunnen worden verkocht aan bijvoorbeeld Netflix. Zo komen er meer TV-gelden en die kunnen dan beter verdeeld worden tussen de wielerploegen."

"Ik snap overigens niet waarom een bedrijf als Netflix zich niet richt op sportwedstrijden. Ze zouden zo de sportfan ook naar. zich toe kunnen trekken. Want ze moeten toch nieuwe abonnementen verkopen? Als het in Parijs-Nice lukt, moet het in de Tour ook lukken zonder publiek toch? Maar als de regering het verbiedt en dreigt met strenge straffen, dan denk ik wel dat het gerespecteerd zal worden."

'De Tour heeft marge en kan nog wachten'

Vanmarcke vult aan dat hij dit seizoen nog heel graag een Tour de France rijdt en ziet mogelijkheden nu de Spelen zijn uitgesteld naar volgend jaar. "Omdat de Tour voor de Spelen komt, dacht ik dat de Tour zou volgen als de Spelen werden uitgesteld. Maar nu de Spelen wegvallen, kan ASO misschien wat schuiven op de kalender met de Tour."

"Voor sponsoren is de Tour erg belangrijk", vervolgt hij. "Die moeten ook tevreden gehouden worden. Geen Tour zou een klap zijn voor de wielersport, die sowieso al klappen krijgt. Sponsoren zullen misschien wel afhaken en misschien vallen er ook ploegen weg. Ook zullen veel organisatoren op tijd geld vinden en die komen dan ook in de problemen. Het zal een aantal jaar duren voordat alles is hersteld."

"Er zal veel schade zijn voor de wielersport", vult Bakelants aan. "Alles ligt op zijn gat en het wordt moeilijk om daarvan te herstellen. De economische impact van dit virus is enorm. Sportsponsoring zal één van de eerste dingen zijn die sneuvelen. De Olympische Spelen hebben volgens mij proactief gehandeld. Daar komt de hele wereld samen. De Tour heeft nog wat marge en kan nog een maand wachten. Daarvoor is de situatie in Frankrijk heel belangrijk. We moeten niet te snel handelen, er is nog tijd.

'Met zo'n idee moet je nu niet aankomen'

José De Cauwer had ook nog een mening over het idee van Matteo Trentin, die op Twitter opperde om een grote ronde door Italië, Frankrijk en Spanje te houden. "Hij heeft niet nagedacht en te vroeg gesproken. Met zo'n idee moet je nu niet aankomen."

  • Sep Vanmarcke

Laatste nieuws