Froome: 'Misschien maar goed dat Van der Poel tot Tokio blijft mountainbiken'

Chris Froome is bijna weer de oude. Dat vertelt de viervoudig Tourwinnaar in een gesprek met Helden. De Brit noemt in datzelfde gesprek Mathieu van der Poel een supertalent en hij is blij dat onze landgenoot voorlopig de focus op het mountainbiken houdt.

Froome: 'Misschien maar goed dat Van der Poel tot Tokio blijft mountainbiken'
  • Chris Froome Chris Froome
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Bijna een jaar geleden ging Froome ongenadig hard onderuit toen hij het parkoers van de tijdrit in de Dauphiné aan het verkennen was. Hij moest maandenlang revalideren en pas in februari maakte hij z'n echte rentree in een wedstrijd, de UAE-Tour. Froome vertelt dat de Tour de France als eerste door zijn hoofd spookte. "Ik wist dat ik ernstige verwondingen had. Dat minimaal mijn been en arm gebroken waren, want m’n arm lag er ook heel raar bij. Toch vroeg ik ter bevestiging aan hen (zijn trainer Tim Kerrison en mechanieken Gary Blem, red.) of ik de Tour dat jaar kon vergeten", vertelt Froome. "Weg droom van m’n vijfde Touroverwinning. Dat was de grootste teleurstelling toen ik daar lag, het overtrof de pijn van de verwondingen."

Lat hoger leggen

Froome vertelt dat hij inmiddels geen pijn en beperkingen meer kent en dat hij in staat is om dezelfde trainingsbelasting te verrichten als voor de val. "Ik durf te stellen dat ik bijna weer de oude ben", zegt hij.

Inmiddels is er met onder andere Tadej Pogacar en Egan Bernal een nieuwe generatie ronderenners opgestaan. Volgens Froome lijken hij en Tom Dumoulin nu ineens oudjes, maar: "Ik vind het alleen maar mooi, een enorme opsteker voor de wielersport. Zij maken het wielrennen voor ons oudjes ook weer uitdagend. Voor mij is het in elk geval een motivatie om er nog een schepje bovenop te doen. De lat is hoger gelegd en daar zullen wij - Tom en ik - in mee moeten. We zullen onze grenzen moeten verleggen", stelt Froome.

Mathieu van der Poel

Volgens Froome hoort Mathieu van der Poel ook in het lijstje supertalenten thuis. "Van der Poel is een alleskunner die we de komende jaren zeker in de gaten moeten houden", stelt. "Misschien is het maar goed dat hij de focus tot en met de Olympische Spelen in Tokio op het mountainbiken houdt. Dan kom ik hem als ronderenner in ieder geval nog niet al te vaak tegen."

Nieuws
  • Cor Vos