"Alles veranderde. Heel even stortte de wereld in. Alle zekerheid die er was, met bijbehorende luxe en geldstromen… Ook de naam die aan de ploeg hing, die hield op te bestaan. We kwamen in een heel onzekere periode waarin het grote geld niet toegankelijk was", vertelt Tankink.
"Iedereen was in de Rabo-jaren een beetje gemakzuchtig geworden", stelt de oud-renner. Hij vertelt dat er weinig lijn in de ploeg zat van ontwikkeling. De prestaties moesten komen van renners als Gesink, Menchov en Freire. "Wie ze daar omheen hadden, deed er niet toe. Die paar kanonnen moesten scoren en de rest moet met Nederlanders opgevuld worden."
Toen Rabobank stopte, kwam wel gelijk het besef bij de ploeg dat men doorwilde. "Er kwam een nieuwe, jonge generatie die ineens toch wel besefte dat het vergankelijk was. We zijn toen met z’n allen bij elkaar gaan zitten en hebben besloten er voor te gaan zorgen dat er een nieuwe sponsor zou komen." Dat zorgde er volgens Tankink wel voor dat er een ploeg gesmeed werd.
"Maar omdat er geen geld was, verdween er uiteindelijk wel veel kwaliteit. En dat was moeilijk", gaat Tankink verder. Het zorgde ervoor dat er renners, maar ook veel personeel vertrok bij de ploeg. Er moest een nieuwe ploeg worden opgebouwd en volgens Tankink heeft Merijn Zeeman daar een grote rol in gespeeld.
De Tukker vertelt dat de transformatie van Blanco naar het succesvolle Jumbo-Visma van nu een lang proces was, waarin hij af en toe in de clinch lag met Zeeman. Het eerste seizoen Lotto-Jumbo was verre van succesvol. "Toen heb ik vaak met Marijn gebeld", vertelt Tankink daarover. "Kijk, als je renners als Brian Bulgac een contract geeft... Dat was wel echt het absolute dieptepunt. Steven Lammertink die echt niks, maar dan ook niks bijdraagt en totaal geen professionele instelling heeft. Waar komen die jongens vandaan? Daar hebben we wel over zitten ruziemaken, want dat soort jongens heb je gewoon niet nodig. Die maken je ploeg kapot en drukken de sfeer. Dat soort jongens komen er nu niet meer in. Nu willen talenten uit de hele wereld bij die ploeg fietsen. Dat was toen anders"
Kruijswijk was het omslagpunt
Tankink noemt de Giro d’Italia van 2016 het omslagpunt. Steven Kruijswijk won toen bijna de Giro. "Dat was het bewijs dat we op de goede weg waren. We kunnen echt iets en dat gaf zo’n ontzettende boost aan de ploeg. Er werd in de pers om gelachen, maar Zeeman had er vertrouwen in. Ineens ben je van het lachertje de ploeg die de Giro domineert met Kruijswijk."
- Cor Vos