HomeNieuwsTankink ruziede over transferbeleid Lotto-Jumbo: 'Die jongens dragen niets bij'

Tankink ruziede over transferbeleid Lotto-Jumbo: ‘Die jongens dragen niets bij’

Jumbo-Visma is nu één van de toonaangevende ploegen van het peloton, maar dat was een paar jaar geleden wel anders. In de podcast De Rode Lantaarn blikte Tankink terug op die transformatie, die niet altijd zonder horten en stoten ging.

“Alles veranderde. Heel even stortte de wereld in. Alle zekerheid die er was, met bijbehorende luxe en geldstromen… Ook de naam die aan de ploeg hing, die hield op te bestaan. We kwamen in een heel onzekere periode waarin het grote geld niet toegankelijk was”, vertelt Tankink. 

“Iedereen was in de Rabo-jaren een beetje gemakzuchtig geworden”, stelt de oud-renner. Hij vertelt dat er weinig lijn in de ploeg zat van ontwikkeling. De prestaties moesten komen van renners als Gesink, Menchov en Freire. “Wie ze daar omheen hadden, deed er niet toe. Die paar kanonnen moesten scoren en de rest moet met Nederlanders opgevuld worden.”

Toen Rabobank stopte, kwam wel gelijk het besef bij de ploeg dat men doorwilde. “Er kwam een nieuwe, jonge generatie die ineens toch wel besefte dat het vergankelijk was. We zijn toen met z’n allen bij elkaar gaan zitten en hebben besloten er voor te gaan zorgen dat er een nieuwe sponsor zou komen.” Dat zorgde er volgens Tankink wel voor dat er een ploeg gesmeed werd.

“Maar omdat er geen geld was, verdween er uiteindelijk wel veel kwaliteit. En dat was moeilijk”, gaat Tankink verder. Het zorgde ervoor dat er renners, maar ook veel personeel vertrok bij de ploeg. Er moest een nieuwe ploeg worden opgebouwd en volgens Tankink heeft Merijn Zeeman daar een grote rol in gespeeld.

De Tukker vertelt dat de transformatie van Blanco naar het succesvolle Jumbo-Visma van nu een lang proces was, waarin hij af en toe in de clinch lag met Zeeman. Het eerste seizoen Lotto-Jumbo was verre van succesvol. “Toen heb ik vaak met Marijn gebeld”, vertelt Tankink daarover. “Kijk, als je renners als Brian Bulgac een contract geeft… Dat was wel echt het absolute dieptepunt. Steven Lammertink die echt niks, maar dan ook niks bijdraagt en totaal geen professionele instelling heeft. Waar komen die jongens vandaan? Daar hebben we wel over zitten ruziemaken, want dat soort jongens heb je gewoon niet nodig. Die maken je ploeg kapot en drukken de sfeer. Dat soort jongens komen er nu niet meer in. Nu willen talenten uit de hele wereld bij die ploeg fietsen. Dat was toen anders”

Kruijswijk was het omslagpunt

Tankink noemt de Giro d’Italia van 2016 het omslagpunt. Steven Kruijswijk won toen bijna de Giro. “Dat was het bewijs dat we op de goede weg waren. We kunnen echt iets en dat gaf zo’n ontzettende boost aan de ploeg. Er werd in de pers om gelachen, maar Zeeman had er vertrouwen in. Ineens ben je van het lachertje de ploeg die de Giro domineert met Kruijswijk.”

Kruijswijk en Tankink in de Giro van 2016

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...