Campenaerts sliep 3 weken in hoogtetent: 'Zou moeten voelen als renner die epo nam'

Victor Campenaerts doet er alles aan om op niveau te zijn wanneer het seizoen weer losbarst. De houder van het werelduurrecord sliep in een hoogtetent die afgesteld stond op 4.700 meter. "Medisch gezien de hoogte waarop je net niet stilaan begint dood te gaan", vertelt hij aan Sporza.
Campenaerts sliep 3 weken in hoogtetent: 'Zou moeten voelen als renner die epo nam'

"Ik ben momenteel heel goed in vorm", vertelt Campenaerts. "Als ze morgen het BK tijdrijden organiseren, zou ik dat ook niet slecht vinden." Campenaerts legt uit dat hij zich aan het klaarstomen is voor de zomer en dat de tijdritkampioenschappen en de Giro d'Italia (die drie tijdritten telt) zijn grote doelen zijn.

De verklaring waarom Campenaerts zich zo goed voelt, is de hoogtetent waarin hij al drie weken geslapen heeft. Campenaerts vertelt dat hij de tent op maar liefst 4.700 meter hoogte heeft ingesteld. "Dat is de hoogte waarop je je lichaam extreem trieert om rode bloedcellen aan te maken en je toch nog voldoende energie hebt om dat te doen", legt hij uit. "Ik heb drie weken in die tent geslapen. Trainen kan je dan nauwelijks. Ik denk dat ik tijdens mijn eerste sessie twee maanden geleden minder dan 8 uur per weer fietste."

Toch wegen de voordelen volgens Campenaerts op tegen de verminderde trainingsarbeid. "Na die weken in een hoogtetent ben je supersterk. Doordat je zoveel rode bloedcellen hebt aangemaakt, zou je je moeten kunnen voelen zoals een renner die epo nam. Alleen heb ik drie weken lang amper gefietst, terwijl een renner die epo nam wel drie weken hard heeft gefietst."

Campenaerts noemt het een geslaagd project. Hij vertelt dat hij deze week opnieuw begonnen is met een sessie, maar dan om iets minder extreme hoogte. "Zo wil ik het laatste trainingsblok richting het seizoen met een ongezien hoog hematocriet aanvatten", klinkt het.

  • Victor Campenaerts

Laatste nieuws