Froome, Bernal, Van der Poel en Van der Breggen starten in virtuele Tour

Corona of niet, er is in juli 'gewoon' een Tour de France, een virtuele om precies te zijn. ASO en Zwift organiseren gezamenlijk een meerdaagse wedstrijd, die over drie weekenden verspreid wordt. Ondertussen doen er 23 herenteams en 17 damesteams mee, met niet de minste namen.

Froome, Bernal, Van der Poel en Van der Breggen starten in virtuele Tour

INEOS stuurt Chris Froome, Egan Bernal, Geraint Thomas naar het virtuele Frankrijk, waar ze het mogen opnemen tegen onder meer Greg Van Avermaet en Mathieu van der Poel. Ook bij de dames staan er grote namen aan de start. Onder meer Marianne Vos, Anna van der Breggen, Kirsten Wild en tijdritkampioene Chloé Dygert doen mee.

Vier van de zes etappes worden verreden in een nieuwe Zwift-wereld, die verrassend genoeg, France gaat heten. De vijfde en voorlaatste etappe, op 18 juli, zal de koninginnenrit worden, met finish op de (virtuele) Ventoux. Overigens gaat de wedstrijd niet helemaal tot aan de top, maar ligt de finish bij Chalet Reynard, grofweg waar de boomgrens ligt. Het doet denken aan de Tour de France van 2016, waar de renners in verband met de harde wind ook niet verder hoefden en mochten. De etappe is 22,9 kilometer lang, waarvan het 15 kilometer klimmen aan 7,5% gemiddeld is. De laatste etappe wordt verreden op een virtuele Champs Elysées. De renners rijden zes ronden van 6,6 kilometer over het bekende circuit langs de Arc de Triomphe en de Jardin des Tulieres. Smarttrainers kunnen hier het stuiteren over de kasseitjes imiteren.

Goede doelen

De virtuele Tour de France wordt in meer dan 130 langen uitgezonden en de opbrengst gaat naar vijf goede doelen, te weten Emmaüs, Secours Populaire, Jeugdfonds Sport en Cultuur, BiJeWa en Qhubeka.

"Ik kan me de maand juli niet voorstellen zonder wielrennen", zegt Christian Prudhomme, di-recteur van de Tour de France. "Dankzij de Virtual Tour de France, die op grote schaal wordt uitgezonden op tv, zullen de kampioenen en hun fans de leegte opvullen ontstaan door de uitge-stelde Tour de France, die op 29 augustus in Nice met het publiek zal herenigen. De Virtual Tour de France zet technologie in voor de passie en het doel van fietsen voor iedereen.

De 6 etappes van de virtuele Tour de France

● Zaterdag 4 juli, etappe 1: Nice, 36,4 km (4 x 9,1 km, heuvelachtige etappe) 

● Zondag 5 juli, etappe 2: Nice, 29,5 km (682 m stijgen, bergetappe) 

● Zaterdag 11 juli, etappe 3: Noordoost Frankrijk, 48 km (vlakke etappe) 

● Zondag 12 juli, etappe 4: Zuidwest-Frankrijk, 45,8 km (2 x 22,9 km ronden, heu-velachtige etappe) 

● Zaterdag 18 juli, etappe 5: Mont Ventoux, 22,9 km (aankomst in Chalet-Reynard, ber-getappe) 

● Zondag 19 juli, etappe 6: Paris Champs-Elysées, 42,8 km (6 ronden van het circuit)

Nieuws
  • Melissa Raymond, Zwift